Pocs canvis en les mesures de contenció contra la covid-19. El Govern ha aprovat prorrogar el gruix de les restriccions vigents durant set dies més, amb un canvi destacable. En el marc del Procicat, s'ha acordat l'ampliació del 50 al 70% de l'aforament permès a les activitats teòriques presencials a la universitat i, paral·lelament, es conservarà també l'opció telemàtica. Aquesta nova pròrroga entra en vigor aquest divendres i s'allargaran fins al proper 9 de setembre. Una altra de les novetats que també contempla aquesta estratègia és l'adaptació del nou pla escolar per al curs 2021-2022 que es posa en marxa el proper dilluns 13 de setembre.

D'altra banda, es manté la limitació de les reunions socials i familiars tant públiques com privades a un màxim de 10 persones, l'aforament en actes i cerimònies civils o religioses segueix en un topall del 70% i també continua el tancament d'establiments a les 00.30 hores, mesura que també implica l'oci nocturn. De fet, ha estat aquest dijous quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat que aquestes mesures de contenció contra la pandèmia es mantinguin i també la que fa referència al sector de l'oci nocturn.

El Govern celebra la decisió sobre l'oci nocturn

La secretària general de Salut, Meritxell Masó, i el secretari general d'Interior, Oriol Amorós, han celebrat que el TSJC hagi donat llum verda a les al·legacions que la Generalitat va haver de presentar per justificar la necessitat de mantenir tancat l'oci nocturn. Per part de Salut, se segueix demanant molta prudència i precaució, perquè "estem a la cinquena onada i, encara que és cert que les dades epidemiològiques van a millor, encara hi ha 351 persones a les UCI". El topall que s'han marcat és que, "fins que aquesta xifra no baixi a 100, no podrem considerar que aquesta cinquena onada hagi desaparegut". En aquest context, Meritxell Masó assevera que "obrir l'oci nocturn no és convenient en la situació epidemiològica actual".

Per la seva banda, des d'Interior, Oriol Amorós ha traslladat que el Departament seguirà "reforçant la col·laboració amb totes les policies locals per evitar les aglomeracions, hem reforçat el nombre d'efectius amb cent dotacions, i hem incrementat en conjunt els efectius disponibles a les nits d'un 25% respecte de fa dos anys". El secretari general d'Interior també ha apel·lat a la responsabilitat i ha defensat que la solució "depèn de l'actitud de cadascú". En aquesta línia, demana evitar aglomeracions de persones.

La patronal de l'oci nocturn vaticina més 'botellons'

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm), la patronal de l'oci nocturn, ha lamentat la resolució de l'alt tribunal català de mantenir tancats els espais interiors dels locals de l'oci nocturn. En un comunicat, asseguren que la decisió els "decep" i vaticinen que "els 'botellons' i les festes il·legals seguiran augmentant i consolidant-se".

En aquest sentit, Fecasarm creu que això no suposa "només un risc important d'increment de contagis, sinó també un greu problema de consum descontrolat d'alcohol, baralles, soroll, brutícia i enfrontaments" amb els cossos policials.

Per això, Joaquim Boadas, secretari general de Fecasarm, ja ha anticipat que recorreran la decisió del TSJC i que seguiran insistint en el fet que "mantenir aquests horaris és del tot desproporcionat i contraproduent, ja que ha quedat sobradament demostrat que els mateixos fomenten la pràctica de l'oci nocturn il·legal i descontrolat".

Més enllà d'aquesta mesura, la patronal també vol seguir negociant amb la Generalitat per tal que s'aprovi un nou protocol d'accés als espais interiors, que contempli com a requisit un test previ negatiu, que la persona tingui la pauta completa o que hagi passat la covid-19 entre els tres i sis mesos anteriors. Sobre aquesta afirmació, Meritxell Masó, secretària general de Salut, ha manifestat que "treballem dia a dia amb el sector per poder obrir tot i que no hi ha una data fixada" i que del que es tracta és de "trobar la solució entre tots per poder obrir amb totes la seguretat per la ciutadania".

 

Imatge principal: Fotografia de la Selectivitat de 2021 a la Universitat de Girona. ACN.