El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó al Govern de la Generalitat i manté tancat el sector de l'oci nocturn com a mesura per contenir els contagis de covid-19.

El TSJC va donar 48 hores a la Generalitat perquè argumentés el tancament després de rebre la petició del sector de l'oci nocturn, rebutjant així una mesura urgent que permetés reobrir les sales i discoteques. 

Dilluns 23 d'agost, la Fecasarm, l'organització que agrupa el sector de l'oci nocturn, va presentar aquest recurs contra la pròrroga de les restriccions a la restauració i l'oci nocturn per frenar la cinquena onada de la pandèmia, que considera "desproporcionades i arbitràries". Alhora, va proposar nous horaris d'obertura. A més, la patronal considera que el fet que el TSJC hagi tombat el toc de queda fa que el seu recurs "encara tingui més força", i celebren la decisió de suspendre el confinament nocturn. 

Aquest matí, el TSJC també ha fet pública la sentència sobre les restriccions de caràcter social com els aforaments o el nombre de persones permès en trobades familiars o en restaurants. En resum, tot queda com estava.

El tribunal fa al·lusió al "dret a la vida" i al "dret a la protecció de la salut", els quals s'han vist vulnerats amb l'arribada de la pandèmia. És per això que considera que la gravetat de la situació, i el nombre de casos i ingressats que hi ha actualment, "justifiquen, a falta de proves en el sentit contrari, l'adopció de les mesures de salut pública que siguin necessàries per controlar i evitar l'increment de contagis i d'ingressos hospitalaris per tal de protegir la població".

 

 

Acampada a plaça Sant Jaume

Els empresaris de l'oci nocturn van organitzar aquest dimecres una acampada a la plaça Sant Jaume de Barcelona per reclamar al Govern un calendari de reobertura. El sector vol tornar a obrir amb un 50% de l'aforament, com a mínim, en l'horari habitual i amb l'activitat de ball a les discoteques.

El secretari general del Gremi de Discoteques, Ramon Mas, ha demanat a l'executiu que deixi fer la feina als empresaris i els doni "eines" per fer-la bé. Una d'aquestes és el certificat covid, que acredita que les persones han passat la malaltia, tenen la pauta de vacunació completa o disposen d'un test negatiu abans d'entrar al local. L'objectiu és minimitzar el risc de contagi i garantir així una reobertura "controlada" del sector.

Alguns dels membres de l'acampada faran també una vaga de fam per protestar contra el tancament dels locals de l'oci nocturn. El sector ha reclamat "planificació" i una "solució" després d'un any i mig sense facturar. De fet, els ingressos del sector a Catalunya aquest any representen només un 3% de la facturació del 2019 en el mateix període.

Interior ho celebra

El Govern ha celebrat aquest dijous que el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) hagi acceptat les seves al·legacions pel que fa a l'obertura de l'oci nocturn a curt termini. En aquest sentit, ha insistit que encara cal "prudència i precaució", perquè encara hi ha un important nombre de persones ingressades a l'UCI. La secretaria general de Salut, Meritxell Masó, ha admès que són conscients del "malestar" del sector i que treballaran per poder-los facilitar l'obertura "com més aviat millor". Paral·lelament, el secretari general d'Interior, Oriol Amorós, ha avisat que cal "evitar les aglomeracions" de cara a pròximes festes majors, com per exemple les de la Mercè a Barcelona. "S'han de fer i celebrar, però en condicions", ha subratllat.

Les darreres dades

Catalunya ha registrat fins a aquest dijous 965.268 casos confirmats acumulats de coronavirus (894.975 amb PCR o test d'antígens), 1.197 més que en el recompte de dimecres, informa la Conselleria de Salut de la Generalitat a través del seu lloc web.

En les últimes 24 hores s'han registrat 33 morts i el total és de 23.443, dels quals 15.004 en hospitals o centres sanitaris, 4.643 en residències, 1.228 en domicilis i 2.568 que no són classificables per falta d'informació.

 

Foto principal: La sala Luz de Gas buida / Laia Hinojosa