"Hem de prendre consciència del perill que suposa l'entrada de l'extrema dreta a les institucions del nostre país". El Govern ha insistit aquest dimarts en el crit d'alerta que ja va expressar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en ser interrogat ahir sobre la possibilitat que l'Ajuntament de Ripoll quedi en mans del partit d'ultradreta Aliança Catalana, que va guanyar les eleccions del passat 28 de maig. "Obrir-los la porta de les institucions és obrir les portes a l'odi i tancar-les a la convivència", ha advertit la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, a la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, durant la qual ha emplaçat a barrar el pas a la ultradreta tant a nivell local com supramunicipal.

Els grups municipals de d'ERC, PSC i CUP han arribat a un acord per apartar el partit d'ultradreta Aliança Catalana del govern del consistori de Ripoll, però necessiten per tirar endavant el pacte el suport dels tres regidors de Junts, que van quedar en segona posició als comicis, i que mantenen la incògnita sobre quin serà el seu posicionament.

 

Barrar el pas a l'extrema dreta

Plaja ha advertit que la crida no es pot limitar a aquest consistori i ha alertat que l'arribada de la ultradreta a les institucions representa un salt que "va més enllà de proclames odi, racisme o supremacisme" fetes a les xarxes. "Cal barrar el pas a l'extrema dreta, tingui el nom que tingui. No hi ha res que justifiqui donar-los aire. No hi ha banderes que puguin tapar ni justificar mai ni enlloc discursos feixistes", ha advertit.

La portaveu ha advertit sobre la necessitat d'analitzar les raons de la crescuda de la ultradreta, "una diagnosi acurada de per què hem arribat aquí", i ha advertit que és una qüestió que interpel·la tota la societat, que haurà de prendre consciència del perill real" que representa "l'arribada d'aquesta gent al món real, a les institucions, als ajuntaments".

La portaveu s'ha limitat a valorar el cas de Ripoll i ha rebutjat parlar dels acords que la resta de forces estan tancant als diferents consistoris catalans, amb l'argument que "no es pot comparar cap dels pactes amb l'arribada de l'extrema dreta al nostre país".

País Valencià

El que sí ha valorat Plaja ha estat l'acord a què han arribat el PP i Vox al País Valencià. "No és una bona notícia, és una notícia preocupant", ha advertit la portaveu, que ha pronosticat que la relació amb aquest nou govern seran "molt difícil" si s'ataca la cultura i la llengua a València o les institucions catalanes.