Després que el passat dilluns les formacions ripolleses d'ERC, PSC i la CUP anunciessin que havien arribat a un pacte per governar Ripoll, aquest dimarts les formacions han comparegut davant dels mitjans per explicar-lo i per demanar el suport de Junts per Catalunya. "Necessitem dos vots per arribar a una majoria i conformar govern", ha remarcat Enric Pérez del PSC, qui ha afegit dirigint-se a Junts: "els demanaria que aclarissin ràpidament què prefereixen, perquè estem a dimarts i dissabte s’ha de constituir l’ajuntament". Les tres formacions s'han decidit a governar juntes, però junts no arriben als 9 necessaris per tenir majoria absoluta, només a 7, per això els calen els 2 vots de Junts. 

 

A la roda premsa hi han participat, a més del socialista, qui seria el primer tinent d'alcalde, Chantal Pérez (ERC), qui seria l'alcaldessa i Dani Vilaseca (CUP), qui seria segon tinent d'alcalde. Tots tres han mantingut un to molt conciliador en referència a Junts, a qui se'ls ha allargat la mà en diverses ocasions: "Estem oberts a propostes de Junts", ha afirmat la republicana, qui ha matisat: "Mà estesa a Junts Ripoll, perquè crec que en gran part la situació s’ha dinamitat per Junts nacional".

Després de dies de reunions i pressions per intentar evitar que l'extrema dreta governi, ERC, PSC i CUP han arribat a un acord que s'articula que vol apel·lar a tots els ciutadans de Ripoll (fins i tot als votants de Sílvia Orriols) i que s'articula en cinc eixos: habitatge, acollida, salut i educació, justícia social i cultura i participació. 

Junts per Catalunya, la peça clau

El suport de Junts és fonamental perquè aquest pacte de govern es materialitzi. Tanmateix, dins del mateix partit algunes veus han mostrat les seves reticències, sent la més destacada la presidència del partit, Laura Borràs. Borràs, es va oposar diumenge a un pacte per impedir que el partit d'extrema dreta i independentista Aliança Catalana governi a Ripoll, però va deixar en mans dels quadres locals del partit la decisió sobre un cordó sanitari als ultradretans. "Jo no en soc partidària. Penso que si defenso que contradir la voluntat popular quan ens perjudica no és correcte; fer-ho quan ens afavoreix, tampoc", va afirmar. Tot plegat es va traduir en moltes crítiques davant del posicionament de Borràs. 

Tot plegat ha aixecat polseguera dins de la mateixa formació. Malgrat tot, l'executiva nacional de Junts ha decidit incorporar-se al pacte a Ripoll per impedir que el partit d'extrema dreta Aliança Catalana governi.