Després de l’experiència a Castella i Lleó, el PP i Vox han obert la veda aquest dimarts a governs de coalició, com a resultat de les eleccions autonòmiques del 28 de maig, i el País Valencià marca el camí a la resta de comunitats on l’aritmètica penja d’un fil. Al sud del Principat hi haurà un executiu compartit entre la dreta i l’extrema dreta que desbancarà el pacte del Botànic, tal com ha confirmat Vox després d’una reunió amb el líder regional del PP, Carlos Mazón, que serà investit president de la Generalitat valenciana amb els vots ultres. Producte de la negociació veloç, Vox ocuparà conselleries, tindrà la presidència de les Corts Valencianes i el candidat vetat pel PP, Carlos Flores, anirà a les llistes de les eleccions generals.

La cúpula del PP havia marcat una “línia vermella” a Vox per negociar un govern de coalició: que el líder ultra, Carlos Flores, no s’hauria de dedicar a l’”exercici actiu de la política” perquè va ser condemnat per violència masclista el 2002, tal com va assegurar aquest dilluns el portaveu de campanya popular, Borja Sémper. Doncs, dit i fet, perquè Flores ha confirmat que s’apartarà del pacte i serà el candidat de Vox per València a les eleccions generals del 23 de juliol. D’aquesta manera, s’ha alliberat el pas perquè les dues formacions conservadores pactessin un govern compartit, tal com ha confirmat el mateix Flores un cop acabada la reunió amb Carlos Mazón. A resultes de l’acord, l’ultradreta ocuparà conselleries -que no han concretat- i assumirà la presidència de les Corts Valencianes.

“Hi haurà un govern de canvi que respondrà a la voluntat majoritària de la Comunitat Valenciana. Serà un govern estable i que donarà resposta a les inquietuds dels nostres electors. No serà un Botànic 3, no seran compartiments estancs. Serà un govern fet sobre la base de la mútua confiança i de la compartició d’uns objectius”, ha assegurat Flores des de les Corts Valencianes, on ha explicat que les conselleries que ostentarà el seu partit se sabran “abans que acabi la setmana”. “Seran departaments de rellevància, a l’altura de l’aportació que fa Vox a la formació d’aquesta majoria”, ha sentenciat Flores.

El principi d’acord, segons Vox

Ara per ara, el principi d’acord entre les dues formacions està basat en inconcrecions i vaguetats. A l’espera de saber com es reparteixen els departaments, l’extrema dreta ha fet públic un document en el qual s’especifiquen "cinc eixos estratègics”: “Llibertat, perquè tots puguem escollir”; “Desenvolupament, per reduir despesa innecessària i impulsar l’economia”; Sanitat i serveis socials, per reforçar la sanitat pública i els serveis socials”; “Senyes d’identitat, per defensar i recuperar els nostres senyes d'identitat” i, per últim, “Suport a les famílies, per fomentar la natalitat, seguretat i promoció de les famílies”.

 

El pacte s’ha forjat per la via ràpida, en menys de dues hores, perquè tots dos partits s’havien citat a les 11 del matí a les Corts Valencianes, en el marc de ronda de contactes que havia engegat Mazón. El futur president valencià ja s’havia trobat amb el PSPV-PSOE i Compromís, que van rebutjar l’acord de legislatura que havia ofert el PP, a qui van declinar donar-li suport ni com a mesura per establir un cordó sanitari per barrar el pas a l’extrema dreta. La constitució de les Corts Valencianes, que Vox presidirà, està prevista pel 26 de juny. Abans del 21 de juliol, Carlos Mazón haurà d’enfrontar-se al primer debat d’investidura, que podrà superar sense problemes gràcies als vots de Vox.