La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha demanat avui que es "deixin tranquils els ajuntaments catalans", en referència a la investigació que té oberta l'Audiència Nacional, entre d'altres, per l'aprovació de mocions de suport a la moció de ruptura del 9N. Borràs ha respost a la pregunta de la diputada de Junts pel Sí Neus Lloveras que demanava quines accions durà a terme l'Executiu per defensar-los.

"Vull transmetre tranquil·litat a alcaldes i regidors", ha afirmat Borràs, afegint que el que han fet "no és res més que llibertat d'expressió, i no representa en cap cas sedició o rebel·lió". A més a més, la consellera ha assegurat que "sentiran tot l'escalf i suport" de l'Executiu de Carles Puigdemont.

Aquestes paraules representen clarament el posicionament dels convergents i republicans sobre quin camí seguir davant de les persecucions judicials, i que és radicalment divers del que propugna la CUP. De fet, un dels aspectes de la moció rupturista que es votarà demà al Parlament era instar els ajuntaments i regidors a desatendre les peticions de l'Audiència Nacional que, per no acabar en desacord independentista, finalment s'ha acabat canviant per una fórmula més ambigua: "desatenent les peticions de les institucions no democràtiques de l'Estat espanyol".

Acorralats

A principis de febrer, el jutge de l'Audiència Nacional Ismael Moreno va requerir a la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d'Esquadra que l'informessin sobre estatuts, finançament i activitats dutes a terme per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i altres associacions de Catalunya per esclarir si han estat les "impulsores i promotores" de la tramitació de les mocions de suport a la resolució independentista del Parlament.

La justificació del magistrat és que poden existir delictes de sedició i rebel·lió i que, per tant, necessitava la llista de consistoris catalans que han donat suport a la resolució de ruptura aprovada el 9N pel Parlament, que insta a desobeir les ordres del Tribunal Constitucional, perquè no el consideren legítim. Entre d'altres, i com s'ha queixat la diputada Lloveras, també hi ha l'audició d'intervencions de regidors als plens.