Davant les diferents taules de negociació que hi ha establertes amb el govern espanyol i el PSOE per part del Govern, Junts i Esquerra Republicana, l'executiu sosté que, tot i apel·lar a que no es converteixi en una "competició de taules", la "millor per resoldre el conflicte polític és la que hi ha entre governs". La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ho ha argumentat afirmant que és on es "representen els interessos de cadascun dels països" i que cal diferenciar "la força d'un Govern negociant amb un altre a la força de la negociació d'un partit amb un altre". Tot i aquests diferents espais de negociació —que Pedro Sánchez ha expressat que li agradaria que confluïssin—, Plaja ha expressat un "màxim respecte" per a totes elles i ha volgut subratllar que totes treballen per un "objectiu compartit": "La realitat és que tots estem asseguts al mateix costat de la taula, més enllà de com es distribueixin les negociacions. Cal aconseguir que Catalunya pugui votar i decidir sobre el seu futur, això és un tema compartit encara que hi hagi taules fragmentades".

Preguntada per si existeix alguna mena de coordinació amb Junts per saber com van les negociacions que la formació de Carles Puigdemont va acordar amb el PSOE a través d'un mecanisme de verificació internacional, Plaja ha expressat que no li consta que hi hagi algun aparell per coordinar-se, però que "sempre hi ha contactes entre el Govern i els grups parlamentaris". La portaveu de l'executiu ha destacat que expressen "màxim respecte a tots els partits que han entrat ara en la via de la negociació i que també estan parlant amb el govern espanyol d'aquests objectius compartits amb el Govern". Sobre la taula de partits catalans que s'havia de reunir abans de finalitzar l'any, Patrícia Plaja ha demanat no especular perquè encara no hi ha una data confirmada.

El Govern segueix estudiant portar aigua amb vaixells

La situació "extrema i crítica" de la sequera a Catalunya ha obert la porta a portar vaixells amb aigua al país. La portaveu de l'executiu ha confirmat que estan estudiant aquestes opcions i, davant les reserves que alguns territoris de l'Estat han expressat per permetre que Catalunya pugui agafar aigua, Plaja ha fet una crida a la calma: "No robarem aigua a ningú per a utilitzar-la nosaltres". El Govern afirma que està estudiant "totes les opcions" per complir amb l'objectiu que "a ningú li manqui aigua". "No estem parlant en cap cas d'anar a buscar aigua en aquells territoris que tinguin una situació també difícil, estem parlant de portar aigua d'aquelles zones que no els suposaria cap impacte mediambiental ni pel dia a dia de la seva ciutadania", ha indicat.

D'altra banda, l'executiu s'ha volgut pronunciar per les polèmiques declaracions de Jaime Mayor Oreja on deia que "Espanya està en caiguda lliure per un pla suïcida d'ETA". Per al Govern, aquestes expressions són "gravíssimes i preocupants per qui ho diu, com ho diu i a on ho diu". "Les escoles no han de ser llocs d'adoctrinament ni per fer mítings polítics, Mayor Oreja fa política de retrovisor i només mira al passat sense adonar-se que ETA ja no existeix", ha manifestat Patrícia Plaja. La portaveu ha insistit que, amb aquestes afirmacions de l'exministre de l'Interior, es busca "alimentar la catalanofòbia, criminalitzant i intentant aniquilar un moviment legítim com l'independentisme".

Sobre el cinquè aniversari de la no renovació del Consell General del Poder Judicial, l'executiu considera que el Partit Popular "té segrestat" aquest poder i creu que es tracta d'una "anomalia democràtica". "El bloqueig no beneficia al conjunt de la ciutadania, i la seva renovació és obligada perquè, quan els òrgans són caducs, hi ha un termini establert i uns procediments habituals que s'han de seguir", ha precisat Patrícia Plaja.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!