La consellera de Presidència de la Generalitat, Meritxell Budó, ha criticat aquest dimarts al rei Felip VI i li ha acusat de "prendre part de nou i fer política en plena campanya electoral" després del seu discurs durant la celebració dels Premis de la Fundació Princesa de Girona.

"Lamentem el discurs del monarca i que decidís no escoltar a la gent que hi havia fora. Ha obviat a molts catalans amb les seves accions i discursos", ha sostingut Budó en roda de premsa posterior al Consell Executiu.

Segons la portaveu del Govern, l'acte es va celebrar amb totes les mesures de seguretat per part de l'organització i es van posar a disposició autobusos als assistents perquè "poguessin acudir sense problemes al lloc de la trobada", i ha negat que es produís cap agressió.

"Sánchez oblida la separació de poders"

El Govern confia en la justícia europea, després que el Suprem hagi enviat a Bèlgica i Escòcia les noves euroordres contra Clara Ponsatí, Toni Comín i Lluís Puig, i Budó ha recordat que els tribunals europeus ja han resolt favorablement als exiliats en el passat.

La consellera de Presidència també ha considerat "gravíssim" que el candidat del PSOE, Pedro Sánchez, afirmés al debat d'ahir al vespre que ell portaria el president a l'exili, Carles Puigdemont, a Espanya: "Oblida la separació de poders", ha opinat Budó. A més, la portaveu ha constatat que organitzar un referèndum i, en concret, l'1-O, "no és delicte", després que el PSOE aposti per tornar a incorporar la convocatòria d'aquestes votacions al Codi Penal.

No obstant, Budó confia que l'executiu espanyol que surti de les eleccions del 10-N tingui "voluntat i capacitat" de dialogar amb la Generalitat. La portaveu ha opinat que després de la campanya i la data electoral, el PSOE podria mostrar-se a disposició de seure a la taula i "parlar de tot", encara que aquesta voluntat no es vegi ara "per enlloc". Sigui com sigui, el Govern s'ha tornat a posar a disposició de dialogar "quan vulguin".

Així mateix, Budó ha assegurat que la Generalitat farà "compatible" els drets de manifestar-se i anar a votar el 10-N, i confia que la jornada electoral transcorri amb "total normalitat".