La situació que es viu a Catalunya i el pols amb l'Estat han aparegut amb contundència al discurs que Felip VI ha pronunciat aquest dilluns a Barcelona, en plena campanya d'unes eleccions generals molt polaritzades pel desafiament independentista. Mentre al carrer continuaven les protestes que han obligat a tallar la Diagonal, el monarca ha insistit a apel·lar al paper de Catalunya durant la Transició i ha advertit que a la realitat catalana no hi pot tenir cabuda "ni la violència ni la intolerància ni el menyspreu als drets i les llibertats dels altres".

L'apel·lació del monarca, que ha assumit sense embuts el discurs de la violència a Catalunya que esgrimeixen els partits unionistes, ha estat acollida amb aplaudiments pels presents, entre els quals no hi havia cap representant del Govern de la Generalitat ni l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que han ignorat la visita. El president José Montilla i la presidenta de la Diputació, Núria Marín, eren les principals autoritats catalanes.

El Rei ha fet la crida contra la intolerància en català, en la darrera part del seu discurs, on ha subratllat de nou la "contribució inspiradora" de Catalunya al projecte democràtic de l'estat espanyol, "una Catalunya orgullosa dels seus signes d'identitat, plural i integradora, constructiva i solidària amb el progrés general". "Una Catalunya ―ha afegit― en què l'esforç, la responsabilitat, el compromís, el respecte i l'esperit cívic van enriquir les arrels de la societat democràtica de què gaudim avui".

Felip VI ha assegurat que aquests valors representen "la millor història de Catalunya" i "no poden ni han de ser un record del passat, sinó una realitat efectiva del nostre present i el nostre futur".

Mentre el Rei feia la seva intervenció, l'observava des de l'escenari Xavier Ros-Oton, un dels guardonats pels premis de la Fundació, que ha recollit la distinció amb un llaç groc a la solapa. Els organitzadors han intentat dissuadir-lo que exhibís el llaç, però finalment ha expressat amb aquest gest la solidaritat amb els presos durant l'acte, tot i que en el refrigeri posterior s'ha tret el símbol groc.

Durant el seu parlament, el monarca ha evocat la Transició com un moment en què el poble espanyol va decidir "retrobar-se per conviure junts i en llibertat sota principis democràtics". "Reconèixer-se en el valor de la seva diversitat i afrontar amb lleialtat i confiança la superació del passat i la construcció d'una societat moderna i avançada, integrada a Europa i oberta al món", ha afegit.

Presència transcendent

Felip VI no ha amagat la complexitat de la situació en què s'ha fet el seu viatge a Barcelona. "Hi ha moments en què les presències adquireixen un significat més transcendent que les paraules; en què a través d'actituds expressem també unes conviccions i uns sentiments profunds. I avui és una d'aquestes ocasions, una d'aquestes ocasions importants", ha confessat.

Per si a algú no li havia quedat clar, Felip VI ha insistit en aquesta idea per tancar la seva intervenció on ha reiterat que "hi ha ocasions en què els gestos i les actituds són molt més eloqüents que les paraules".

Mentre el monarca intervenia al Palau de Congressos, al carrer continuaven les protestes convocades per Pícnic per la República, l'ANC i el CDR i en les quals han participat també representants d'ERC, JxCat i la CUP. Precisament, JxCat i Esquerra havien recorregut davant de la Junta Electoral contra la visita del Felip VI en plena campanya electoral.

El Rei ha intervingut darrere de la seva filla Elionor, que ha protagonitzat la primera intervenció en català, la qual cosa ha provocat una broma: "Ho ha deixat difícil".

En acabar l'acte, Felip VI ha participat en un refrigeri amb els premiats i el públic, envoltat constantment d'un núvol de braços intentant fer selfies. Després, ha abandonat el Palau de Congressos per la porta del darrere, la mateixa per la qual havia arribat, que dona accés al jardí de l'hotel Juan Carlos I en el qual s'allotja i on aquest vespre celebra un sopar amb els patrons de la Fundació.