El Govern de Catalunya ha anunciat aquest dimarts que activa els protocols de suport psicològic i acompanyament a les víctimes i familiars de les persones afectades per l'accident de globus aerostàtic que ha tingut lloc a Turquia, concretament a la regió de la Capadòcia, i on han mort dues turistes catalanes. Ho ha explicat la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret, en una roda de premsa d'urgència convocada a Lloret de Mar, localitat d'on eren les turistes catalanes que han perdut la vida. "Des del primer moment, per fer tot el seguiment i acompanyament a les persones afectades in situ i també a les seves famílies, rescabalar al màxim tota la informació i posar-nos a la seva plena disposició per superar la situació actual", ha detallat Serret.

Coordinació amb el Ministeri i les autoritats locals

La consellera ha detallat que un grup d'unes 22 persones veïnes de Lloret de Mar s'ha vist implicat en l'accident de globus. Dues d'elles han mort, mentre que cinc persones més han estat hospitalitzades en hospitals de la zona de l'accident, dues de les quals ja tenen l'alta i una és a l'UCI. Serret ha detallat que el Govern ha activat els departaments de Salut i d'Interior "per ajudar a fer totes les tramitacions pel retorn, tant per les repatriacions de les persones que han perdut la vida, com de les persones hospitalitzades i de la resta de membres del grup". A més a més, Serret ha recordat que el Govern té un representant a Istanbul, el qual es troba a disposició "dels familiars de les víctimes i de totes les persones afectades per acompanyar-los i ajudar en tots els tràmits". 

Al llarg del matí, el Govern també ha establert diàleg i s'ha ofert per ajudar el Ministeri D'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació espanyol, així com el cònsol d'Ankara que ha desplaçat el Ministeri a la zona. "Hem pogut tenir contacte amb les autoritats locals i, molt especialment, des del primer moment, hem mirat d'estar plenament coordinats i donar suport a l'Ajuntament de Lloret de Mar", ha afegit Serret, que també ha subratllat que han intentat "ser curosos amb la informació i avantposar sempre el respecte a les persones afectades per l'accident". "Aquesta priorització serà la que seguirem les properes hores a l'hora de traslladar l'evolució de les persones que continuen hospitalitzades i de la resta de membres del grup", ha assegurat.

Tres dies de dol a Lloret de Mar

Per la seva part, l'Alcalde de Lloret de Mar, Jaume Dulsat, ha traslladat el seu condol a les famílies de les víctimes, a qui ha expressat "la solidaritat del poble de Lloret de Mar" i ha ofert el suport de l'Ajuntament en tot el que calgui. “Atès l'impacte emocional que ha suposat per a la població aquest tràgic accident, s'han declarat tres dies de dol oficial al municipi i se suspenen tots els actes públics durant aquests tres dies”, ha informat l'alcalde. Aquesta tarda a les 20.00 hores es farà un minut de silenci al municipi.