El Govern de la Generalitat ha aprovat avui tres qüestions en matèria de canvi climàtic a la reunió del Consell Executiu d'aquest dimarts, l'avantprojecte de llei per implantar l'impost sobre emissions portuàries, el programa per al disseny i la creació d'una empresa energètica pública i un programa per reforçar la tramitació administrativa de projectes d'energies renovables. Aquestes tres noves mesures s'alineen amb el programa de govern de Pere Aragonès contra el canvi climàtic i en línia amb les polítiques de la Unió Europea.

Pel que fa al nou impost, cal apuntar que ja estava previst en la llei contra el canvi climàtic, aprovada l'agost del 2017, i té per objectiu gravar les emissions d'òxids de nitrogen que produeixin els vaixells de grans dimensions a l'hora d'entrar i sortir d'un port català i també aquelles que produeixi durant la seva estada. Alhora, amb aquest impost s'espera una reducció de les emissions i així millorar la salut dels ciutadans dels territoris afectats. 

Aquest impost, que s'emmarca amb la política mediambiental del Govern i en línia amb la UE, també tindrà per objectiu conscienciar a la població, i a les empreses, en matèria d'emissions i com a eina per provocar un canvi de conducta en aquest àmbit en concret. Els beneficis que el Govern recaptarà amb aquest nou impost s'invertiran en el Fons per a la protecció de l'ambient Atmosfèric, que, al seu torn, gran part del seu pressupost va destinat a la prevenció i millora de la qualitat atmosfèrica de Catalunya.

Una energètica pública

El segon gran acord de Govern en matèria de canvi climàtic és per a la creació d'una empresa energètica pública a Catalunya. Concretament, avui el Govern ha aprovat el programa per dissenyar, i crear posteriorment, aquesta empresa que anirà a càrrec de la direcció general d'Energia, encabida dins del Departament d'Acció Climàtica que servirà, entre d'altres, per accelerar la transició energètica al país per intentar aconseguir reduir les emissions un 55% l'any 2030 i la neutralitat l'any 2050.

 La creació d'aquesta energètica pública també té per objectiu ajudar en la creació d'un model energètic "distribuït i democràtic" i dotar-la de capacitat inversora per tal de generar i distribuir energia principalment. El nou programa del 4 govern tindrà 4 grans competències: dissenyar l'empresa, dotar-la de recursos i empara legal, capacitar-la per poder col·laborar amb altres agents públics i atribuir-li el potencial per fomentar un canvi energètic. 

Projectes d'energies renovables

L'últim acord és per accelerar la tramitació administrativa dels projectes per implantar energies renovables a Catalunya. Concretament, aquest programa permetrà a la direcció general d'Energia contractar 24 persones "per a la gestió derivada del desenvolupament del full de ruta de la transició energètica" i també del decret per accelerar el desplegament d'energies renovables a Catalunya.

El programa, a més, permetrà dotar a l’administració del procediment integrat el Servei d’Autorització d’Instal·lacions Elèctriques i els serveis territorials dels mitjans humans necessaris per dur a terme la tramitació integrada dels expedients amb més celeritat. El Govern també està preparant el reforç de persones per a l’avaluació ambiental dels projectes, una avaluació que s’ha de fer amb les màximes garanties de protecció de la biodiversitat.