El Govern de la Generalitat amb el president, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, al capdavant ha protagonitzat aquest matí, dos anys després del referèndum de l'1-O, un acte al pati dels Tarongers en què s'ha compromès a “avançar sense excuses cap a la República Catalana, perquè sigui una realitat”, així com a persistir fins assolir la llibertat dels presos polítics i el retorn dels exiliats, i a fer-ho pacíficament i democràticament.

Torra i Aragonès s'han encarregat de llegir el Compromís Primer d'Octubre acompanyats dels consellers i els alts càrrecs de l'executiu. “El Govern es compromet amb la radicalitat democràtica, amb el dret d’autodeterminació, amb el diàleg, amb la cohesió social, amb el respecte escrupolós dels drets humans, els drets civils i les llibertats col·lectives”, s’assegura en el document.

Ha estat un acte breu, que l'executiu ha volgut solemne, però on no s'ha entrat a concretar de quina manera s'han de dur a terme aquest compromís de fer realitat la república, tot i que s'hi insisteix que “el primer d’Octubre serà sempre una jornada fundacional del republicanisme d’avui a Catalunya”.

En el text es recorda que l’1-O els catalans van anar a votar “malgrat un estat d’amenaça, por i violència”, per la qual cosa sempre serà una data “de dignitat i d’esclat democràtic a favor del dret a l’autodeterminació”. “Aquell dia, la societat catalana es va apoderar i va plantar cara a la barbàrie”, se subratlla a més de recordar les greus conseqüències que la convocatòria va suposar per als membres del govern i representants polítics avui a la presó o l’exili.

El Govern assegura que l’esperit que va dominar aquell dia és el que caldrà per encarar els “desafiaments del futur” i en el camí cap a una República “que serà inevitable”.

Enmig de les operacions policials i judicials que pretenen vincular l’independentisme amb accions violentes, l’executiu insisteix repetidament en el text en el compromís innegable i inqüestionable amb la pau i el diàleg.