Bona part d'aquells membres d'aquell Govern de la Generalitat de l'agost del 2017 han volgut tenir un record especial per les víctimes dels atemptats del 17-A. Un dels primers a fer-ho ha estat el president Carles Puigdemont, que ha publicat un enfilall a Twitter on, a banda de enviar un missatge als familiars de les víctimes dels atacs i agrair la tasca als professionals, també ha volgut reflexionar sobre la seva investigació i s'ha sumat a les crítiques d'aquells que exigeixen saber tota la veritat sobre el que va passar l'agost del 2017. "Cada 17 d’agost de les nostres vides ens vindran a la memòria les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, i els esforços de tots els serveis policials, d’emergències i sanitaris per fer front als seus efectes i responsables", ha començat el president al exili, per després fer una reflexió més enllà. 

El millor homenatge, segons Puigdemont

"El millor homenatge que podem fer i el millor respecte que podem tenir envers les víctimes i les seves famílies és saber tota la veritat. No és just ni és humà negar a les víctimes el dret a saber. I és la millor manera d’aclarir dubtes i responsabilitats", ha escrit Puigdemont, en línia amb el que demanaven alguns dels manifestants que han interromput l'acte en record de les víctimes, generant alguns moments de tensió a la Rambla. Anant més enllà, també ha recordat que "vam poder fer front a les hores i dies dramàtics de fa cinc anys gràcies a una fabulosa comunió entre governs, servidors públics i ciutadania. No vam escatimar cap esforç, cap recurs. Oblidar-ho o menystenir-ho és una falta obscena a la veritat, un intent de canviar la història". 

Missatge d'Oriol Junqueras a les víctimes 

Per la seva part, el vicepresident Oriol Junqueras també ha volgut enviar un missatge en record a les víctimes, així com d'agraïment a les persones que van treballar intensament durant aquell dia i els posteriors. "Avui és dia de record i homenatge a les víctimes, als ferits i als familiars i coneguts que, amb tant dolor, van viure l'atac terrorista del #17A. El meu reconeixement també a la tasca dels cossos de seguretat i dels serveis d'emergència que hi van treballar intensament". 

Hores abans que es complissin cinc anys des dels atemptats del 17-A, una de les cares més visibles del Govern durant aquelles jornades, el conseller de l'Interior, Joaquim Forn també ha publicat el següent missatge en la mateixa línia que el del president Puigdemont: "Un record per a les víctimes del 17-A que encara exigeixen transparència i conèixer la veritat. Cinc anys després encara hi ha massa interrogants que l’estat no desvetlla". Forn ja havia llançat un missatge similar aquesta mateixa setmana en una entrevista al diari Público, on aclareix que les incògnites no són per part dels Mossos,  "sinó sobretot per part de l'Estat espanyol". 

El missatge reivindicatiu de Jordi Turull

L'ara secretari general de Junts i llavors conseller de Presidència del Govern, Jordi Turull, també ha volgut compartir la seva reflexió a Twitter, amb un to reivindicatiu i similar als dels seus companys: "Avui fa cinc anys dels atemptats de Barcelona i Cambrils. El pas del temps no esborra el record d’aquell maleït dia. Tot l’escalf i solidaritat als familiars i amics de les víctimes. Hi ha massa dubtes que envolten la tragèdia. No sabem tota la veritat i l’hem de saber".