Carles Puigdemont ha lamentat l'atemptat contra Salman Rushdie i ha desitjat "que la seva veu no s'apagui!". "És una notícia molt trista", ha expressat en una piulada, abans de recordar que "han passat més de 30 anys d'ençà que el règim teocràtic de l'Iran va demanar-ne la mort acusat de blasfèmia". "Per això és un dels referents mundials de la lluita per la llibertat d'expressió", ha conclòs el president a l'exili. Per la seva banda, l'escriptor indi-britànic ha estat traslladat a l'hospital en helicòpter després de ser apunyalat al coll: de moment, segueix en estat greu.

TUIT Carles Puigdemont
Carles Puigdemont lamenta l'atemptat contra Salman Rushdie / @KRLS

L'autor ha estat atacat a Nova York aquest divendres, quan anava a fer una conferència. L'agressió ha tingut lloc mentre participava en un acte a la localitat de Chautauqua (a l'oest de l'estat de Nova York). La policia local ha confirmat que "ha patit una punyalada al coll", de manera que ha estat traslladat a l'hospital en helicòpter. Els vídeos i les imatges difoses a les xarxes socials mostren com un individu el tomba i com tot d’una l'atenen ràpidament a l'escenari. Persones com l'escriptor nord-americà Carl LeVan han assegurat a Twitter que ha presenciat l'agressió i que Salman Rushdie ha estat "apunyalat diverses vegades abans que l'atacant fos reduït per la seguretat".

Salman Rushdie, 'Els versos satànics' i l'Iran

Com ha assenyalat Puigdemont, Rushdie és autor d'uns escrits que van generar amenaces de mort per part de l'Iran durant la dècada del 1980. Té 75 anys i n'ha passat molts d'ells amenaçat per l'Iran, després d'haver escrit la novel·la Els versos satànics (1988).  El llibre va ser considerat una blasfèmia per les autoritats iranianes, fins al punt que l'aiatol·là Khomeini va emetre l'any 1989 un decret per demanar la mort de l'escriptor. Si bé el govern de l'Iran es va acabar distanciant de la fàtua de Khomeini, una fundació religiosa semioficial del país va elevar l'any 2012 la recompensa per l'autor: de 2,8 milions de dòlars a 3,3 milions de dòlars.

Es tracta d'una novel·la que combina la reflexió filosòfica amb el sentit de l'humor. L'obra va despertar la ira de moltes persones musulmanes xiïtes: van considerar que el text era un insult a l'Alcorà, a Mahoma i a la fe islàmica. Llavors, va ser prohibit a l'Índia, el Pakistan, Egipte, l'Aràbia Saudita i Sud-àfrica. Salman Rushdie ha viscut des d'aleshores amb protecció de guardaespatlles. Viu a Nova York i aquest divendres havia de fer una conferència en un centre cultural d'una localitat ubicada a l'oest de l'estat de Nova York.