Les associacions de víctimes dels atemptats del 17 d'agost del 2017 han aprofitat l'acte d'homenatge que s'ha celebrat en el cinquè aniversari dels atacs a la Rambla per denunciar la seva situació i les dificultats que moltes d'elles han patit perquè se'ls reconegui com a tals. En aquest acte commemoratiu, en el qual han participat familiars de les víctimes mortals, polítics del país i representants dels cossos i forces de seguretat, s'han pogut sentir també els crits d'alguns manifestants que reclamen saber "tota la veritat" del que va passar aquells dies d'agost del 2017, ja que creuen que hi ha molta informació que no s'ha fet pública.

Per això, han volgut utilitzar l'esdeveniment per fer valdre les seves queixes i han anat cridant algunes proclames com ara "Volem la veritat", però també "Les vamos a dar un pequeño susto a los catalanes", recordant les afirmacions que va fer l'excomissari Villarejo sobre el CNI i l'origen dels atemptats, que van tornar a encendre la flama de la indignació a Catalunya. Per això, també han assegurat que "l'Estat espanyol és un Estat d'assassins". Els manifestants s'han pronunciat durant tot l'acte, fins i tot durant el minut de silenci i quan els familiars de les víctimes, tots molt emocionats, han anat a deixar els clavells blancs en record dels morts del 17-A.

 

Els polítics, especialment escridassats 

Amb tot, els crits han estat especialment intensos quan els polítics han fet l'ofrena floral, entre els quals hi havia el president Pere Aragonès, l'alcaldessa Ada Colau i la vicepresidenta segona del Parlament, Assumpta Escarp, del PSC. La presidenta suspesa Laura Borràs ha assistit en representació de Junts, partit que presideix. A més, també hi han participat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i la ministra Raquel Sánchez, totes dues catalanes. Alguns d'ells han pogut parlar amb els familiars de les víctimes mentre els manifestants els cridaven "pocavergonyes". 

"Un acte per justificar l'assassinat"

Un dels manifestants ha explicat a ElNacional.cat que acudeix cada any a aquest acte perquè està "indignat" davant les últimes informacions de Villarejo, i s'ha mostrat molt molest davant la presència de representants de la Guàrdia Civil o del govern espanyol i de partits com Vox, pel que considera un crim d'estat. "Aquest s'ha convertit en un acte polític per tapar, emmascarar i justificar l'assassinat. Jo reclamo depurar i aclarir els fets. Un estat democràtic faria una comissió d'investigació per esclarir els fets, però no hi ha cap voluntat de fer-ho. Tots aquí estem indignats per això". Davant les queixes d'alguns presents que demanaven respecte per les víctimes, el manifestant assegura que "les víctimes el que volen saber és la veritat i veure com l'Estat els protegeix. No anem contra les víctimes, les respectem".