L'ex conseller d'Interior pres i indultat, Joaquim Forn, ha assegurat que hi ha coses dels atemptats de la Rambla de Barcelona que "encara no sabem" i que "no s'han explicat". Forn va ser nomenat conseller tan sols un mes abans que el Gihadisme infongués el terror al cor de la capital catalana el 17 d'agost de 2017. Ha concedit una entrevista a Público, allà ha argumentat sobre els fatídics fets que "continuen havent-hi coses que no les sabem i que no s'han explicat". En aquest sentit, ha afegit aquestes incògnites no són per part dels Mossos d'Esquadra, "sinó sobretot per part de l'Estat espanyol". Més en profunditat, ha confessat que un dels afers que "més dubtes" li genera és "el paper de l'imam Abdelbaki es-Satty". També s'ha mostrat molt escèptic sobre el paper que va tenir el govern espanyol "fent circular una sèrie de notícies per desprestigiar el cos de Mossos al cap de poques hores dels atemptats".

El que va ser titular de la conselleria de l'Interior ha afirmat sobre els fets: "Crec que hi ha coses que no van passar perquè sí, que tot això estava absolutament dirigit". Forn ha recordat la notícia que va publicar El Periódico hores més tard que la furgoneta gihadista sembrés el caos als carrers de Barcelona, on el rotatiu assegurava que el CNI havia avisat els Mossos d'un possible perill d'atemptat. L'exconseller ha sentenciat rotundament que aquella informació "era mentida". "Però és evident que en aquell moment ens va fer molt mal i que no era gratuït. Era absolutament intencionat. Ens hem de situar a les portes del referèndum", ha argumentat sobre la intoxicació que va patir en uns moments molt delicats. Sobre aquest incident ha apuntat a l'exvicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría: "Podia fer i desfer el que volgués amb la seva Operació Catalunya particular. Tenia el control absolut dels mitjans de comunicació que es deixaven controlar".

L'imam del Ripoll

Tornant a l'imam que va adoctrinar els joves que van perpetrar els atemptats, Forn ha assegurat que "és molt sospitós que l'Audiència Nacional durant el judici no el volgués investigar". En aquest sentit, s'ha estranyat que "tampoc vulguin crear comissions d'investigació al Congrés". "S’amaga un tema que requeriria molta transparència, no només en l'àmbit polític, sinó també ni que sigui per respecte a les mateixes víctimes", ha lamentat. Sobre l'afer de l'imam ha sentenciat: "Tinc confiança perquè al final tot s’acaba sabent en un moment o altre. I veurem les responsabilitats que hi ha, més enllà de les declaracions que va fer l’excomissari Villarejo".

Forn ha lamentat que les víctimes "no han rebut totes les explicacions". "No saben exactament què ha passat i si allò era evitable o no, o per què va succeir", ha dit. Ha explicat que el pare d'una de les víctimes li ha demanat "saber la veritat" i ha assegurat al respecte que "és absolutament comprensible".