El director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, ha acusat aquest divendres a la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, de ser la responsable última de l'emissió dels anuncis relacionats amb el referèndum de l'1-O.

D'aquesta manera, ha volgut reiterar i convèncer la magistrada del jutjat d'instrucció número 13 que ell no va cometre cap delicte de desobediència perquè no tenia la competència directa per ordenar l'emissió dels anuncis o prohibir-la.

Per la seva banda, Llorach i el director de TV3, Vicent Sanchis, s'han negat a declarar en la compareixença per la confirmació del seu processament, i s'han remès a les declaracions efectuades durant la fase d'instrucció.

vicent sanchis jutjat 13 - acn

En el recurs contra el seu processament, Llorach negava que tingués competències en l'emissió dels anuncis de l'1-O, ja que "no venia obligada" per "no tenir pròpiament dit, les competències funcionals i orgàniques necessàries per impedir o paralitzar l'emissió d'anuncis publicitaris relatius a la convocatòria i participació en el referèndum" de l'1-O, "al mateix temps que tampoc li seria propi la possibilitat de no autoritzar-la".

En sortir de la seva citació, Llorach i Sanchis han justificat el fet de no declarar perquè ja ho van fer en el seu moment i no volien afegir res més. Preguntada pels periodistes, Llorach ha negat cap tipus de "pressió" a Gordillo.

Tensió dins dels jutjats

Llorach, Sanchis i Martí Patxot, director de màrqueting de la CCMA, han arribat junts a la Ciutat de la Justícia, on han estat rebuts efusivament per representants de JxCat, com Elsa Artadi o Laura Borràs. Més tard ha arribat Gordillo amb Monguilod, que han passat més desapercebuts. Llorach, Sanchis i Patxot han sortit al cap d'una estona i han coincidit amb el president de la Generalitat, Quim Torra, que també els ha saludat efusivament.

Poc després, gairebé tots els simpatitzants de JxCat han marxat i quan Gordillo ha sortit ja no quedava ningú. La distància entre ells ha estat força evident, i fonts jurídiques consultades també han admès "moments de tensió" dins del jutjat, ja que el director de Catalunya Ràdio, davant les preguntes dels advocats de Sanchis, Llorach i Patxot, els ha arribat a preguntar si eren defensors o acusadors.

Aquest divendres també han passat pel jutjat la interventora general de la Generalitat, Rosa Vidal, o Francesc Fàbregas, editor de 'El Vallenc', entre altres, fins a completar la trentena de processats, la primera meitat dels quals ja van comparèixer fa unes setmanes.

Més de la meitat de la fiança

Entre els 17 processats per malversació han dipositat al jutjat una fiança de més de 3,6 milions d'euros dels 5,8 que els va imposar la jutgessa, gràcies a les aportacions ciutadanes a la caixa de solidaritat. La resta de diners, les defenses volen que es tinguin en compte els gairebé tres milions aportats al Tribunal Suprem en concepte pels mateixos fets.

Ara la jutgessa ha traslladat els recursos de les defenses a les acusacions, que s'hauran de pronunciar. Després resoldrà ella els recursos i podria tornar a haver-hi recursos davant l'Audiència de Barcelona. Si es manté el processament, serà el torn de les acusacions per presentar els seus escrits d'acusació i finalment seran les defenses que presentaran els seus al·legats abans d'arribar a judici.