Google ha sol·licitat als usuaris exemples de discriminació del català al cercador, després d'haver rebut queixes al respecte. En unes piulades d'aquesta setmana, el perfil d'estadístiques sobre les cerques a Google (@searchliaison) ha fet una crida: "Si algú se sent còmode compartint alguns exemples on els resultats no estan en el vostre idioma de consulta, això ens ajudarà a analitzar-ho més". "A veure si hi ha millores que podem fer", ha afegit el compte de Twitter. És per situacions com aquestes que a l'estiu va néixer una campanya per reclamar Google en català: #GoogleEnCatalà, que va rebre el suport de l'independentisme. A més, recordem que també han sorgit iniciatives com el projecte Aina per impulsar el català en el món digital.

L'usuari David de Montserrat ha demanat recentment a la companyia què passava amb les seves cerques en llengua catalana: "Per què els principals resultats estan en espanyol quan sé de segur que hi ha informació en català i el meu cercador està configurat en català?". En un primer tuit, Google ha respost que generalment tornen "en l'idioma utilitzat per a la cerca i en la configuració". Però també ha reconegut que existeix discriminació en les "situacions en què dos idiomes es parlen i s'entenen àmpliament", en cas que els seus sistemes trobin "informació que pot ser rellevant". "Per afegir, és generalment el cas que volem retornar contingut en l'idioma cercat. Disculpeu si això no passa", ha conclòs.

És en aquest punt on la companyia ha demanat que els usuaris reportin exemples de discriminació del català al cercador i la xarxa no ha tardat a respondre. Molts usuaris com l'etnògraf digital Josep M. Ganyet han compartit captures de pantalla dels resultats de les seves cerques. Per exemple, fa un temps que va buscar informació sobre el famós text "J'accuse...!" de l'escriptor francès Émile Zola i el primer que li va sortir va ser la pàgina en castellà de la Viquipèdia. "Gràcies", li ha respost Google en català, que ha assegurat que l'exemple ja ha estat reportat a l'equip encarregat de solucionar l'error. "Gràcies", "Gràcies", "Gràcies"... la companyia ha començat a respondre en català a tots els usuaris que li han enviat captures de pantalla.

Fa temps que es reclama que Google tingui més cura amb la llengua catalana. A l'estiu va néixer la campanya #GoogleEnCatalà, que va lamentar "la manca de desplegament lingüístic del gegant digital amb el català en els darrers anys". Si bé se celebrava que s'ofereixen en català serveis com Gmail, Android o Google Docs, es denunciava que l'empresa està en procés d'abandonar aquestes iniciatives i se li demanava "responsabilitat ètica i corporativa". Tot, de manera paral·lela a la iniciativa del Govern per instar a la companyia a incrementar l'ús del català: #HolaCatalà.