La campanya per promocionar el català a la xarxa s'ha iniciat aquest divendres. Sota l'etiqueta #GoogleEnCatalà es demana que es mantingui la promoció del català en les noves tecnologies de Google. Els activistes celebren que Google ofereix en català serveis com Gmail, Android o Google Docs, però denuncien que l'empresa està abandonant aquestes iniciatives i demanen a la companyia "responsabilitat ètica i corporativa".

A través de la campanya lamenten que "l'aterratge físic" de la companyia nord-americana a Barcelona -amb l'obertura d'unes noves oficines- "ha xocat amb la manca de desplegament lingüístic del gegant digital amb el català en els darrers anys". Els activistes celebren que Google ofereix en català serveis com Gmail, Android o Google Docs, però denuncien que l'empresa està abandonant aquestes iniciatives i demanen a la companyia "responsabilitat ètica i corporativa". Entre altres de les mancances, que Google Mapes utilitza una toponímia "diferent" de l'establerta per l'Institut d'Estudis Catalans o el fet que no ofereix un assistent de veu en català. De la mateixa manera, els impulsors de la campanya lamenten que l'occità encara no té presència en cap servei de la multinacional, "ni tan sols el traductor", fet que suposa un "greuge" per als parlants d'aquesta llengua a l'Aran. La campanya ha engegat aquest divendres des de primera hora del matí i ha comptat amb el suport de diferents dirigents polítics catalans. 

Suport independentista

El primer a tuitar sota aquesta etiqueta ha estat el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, que no només reclamen a Google que es parli català, sinó que també els han instat a utilitzar el Projecte Aina. 

tuit Jordi Puignero google

També s'hi ha sumat a la iniciativa, el president Carles Puigdemont, que ha reclamat poder fer servir en català totes les aplicacions.

tuit Puigdemont google

L'ex presidenta del Parlament, Carme Forcadell, també ha volgut dir la seva a favor de la campanya. Forcadell ha assegurat que si Google indexés diaris en català, "podríem tenir una eina amb informació del que passa a Catalunya". 

Tuit Carme Forcadell google

Per la seva part, el president de la Generalitat, Quim Torra, també ha reclamat que els resultats de les cerques surtin en català. "Volem fer-la grossa!" 

quim torra tuit google

El diputat de JuntsxCat al Parlament, Joan Canadell, ha aprofitat les xarxes socials per recordar que el català és una de les llengües europees "que ha persistit sense tenir un Estat que la protegeixi". 

captura google canadell