"Estem en la fase que es riuen de nosaltres i al final les coses surten com diem nosaltres". L'advocat de Carles Puigdemont i Toni Comín, Gonzalo Boye, ho té clar: la seva estratègia acabarà donant fruit. Boye s'ha expressat amb aquesta contundència en una entrevista a TV3 l'endemà d'haver intentat acreditar Comín i Puigdemont com a eurodiputats.

Boye va arribar dilluns a la sala del Congrés on es duia a terme l'acte d'acatament de la Constitució per part de tots els eurodiputats electes i va sol·licitar presentar una acta en què tots dos acataven per imperatiu legal la Constitució davant un notari a Bèlgica. Segons el lletrat, ho feia després d'adquirir uns "poders especials" que tots dos li havien transferit. Una lletrada de la Cambra Baixa, però, li va dir que en aquell acte no es podia presentar aquesta documentació i Boye va deixar la sala.

L'advocat de Puigdemont i Comín ha decidit registrar la documentació davant la Junta Electoral Central i entén que aquest tràmit és vàlid perquè, segons apunta, s'ha fet anteriorment al Congrés i al Senat. "La gent es pensa que estem improvisant i no és així", ha indicat. 

Segons el lletrat, ell i el seu equip tenen previstos tots els impediments: "Tot el que està passant ho tenim previst, sembla que aquesta gent tingui una capacitat enorme per equivocar-se", ha declarat amb ironia. Boye preveu que la JEC "es tornarà a tancar en banda" tot i saber que en aquesta legislatura "hi va haver quatre senadors que van fer els tràmits mitjançant poders notarials", el mateix procés que està intentant Boye en nom de Comín i Puigdemont.

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, és la meta de Gonzalo Boye: "Arribar a aquest tribunal és l'estratègia jurídica que estem preparant des de desembre". "No improvisem amb res, tot ho tenim estudiat. Estan fent el que volíem. Ja estava previst anar a Luxemburg", ha subratllat.

"Tajani s'està posant nerviós"

Per la seva banda, el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, va considerar dilluns que és "un problema d'Espanya" si a la llista oficial d'eurodiputats electes que s'enviï a la Cambra hi falten noms (els de Junqueras, Puigdemont i Comín). Així ho va assegurar ell mateix en declaracions als mitjans després de més de dues hores de reunió de la Mesa de la Cambra. 

Boye atribueix la resposta de Tajani a que "s'està posant nerviós" perquè "sap el que ha fet i també sap que tenim les eines per desmuntar-ho". Amb aquestes declaracions, Boye es referia a la decisió de suspendre les credencials als eurodiputats espanyols i al fet de barrar l'entrada a Carles Puigdemont i Toni Comín en qualitat d'eurodiputats electes al Parlament.

Per poder entrar al Parlament Europeu el dia que es constitueixi, 2 de juliol, l'advocat dels eurodiputats exiliats ha relatat que demanaran "mesures cautelars" per, d'aquesta manera, "poder entrar al Parlament mentre es resolen els recursos".