L'advocat de Carles Puigdemont i Toni Comín, Gonzalo Boye, denuncia en l’escrit amb què s'ha presentat aquest matí al Congrés que, davant la negativa a deixar sense efecte l’ordre de detenció contra els seus defensats perquè puguin acudir a formalitzar l'acta com a eurodiputats, s’ha vulnerat la immunitat parlamentària de la qual gaudeixen des del moment de la proclamació de la seva elecció. “Tot plegat amb la finalitat clara de privar els meus representats de l’exercici dels seus drets com a diputats al Parlament Europeu”, subratlla.

Aquest matí Boye ha comparegut al Congrés, on s'havia convocat l'acte d'acatament de la Constitució dels nous eurodiputats, acompanyat d'un procurador per formalitzar promesa del president a l'exili i el conseller mitjançant un document fefaent per imperatiu legal. Això no obstant, al Congrés no s'ha acceptat ni tan sols tenir en compte l'escrit.

El text denuncia que la interpretació que es fa de l’obligació d’acatar la Constitució amb “ritus o fórmules verbals ritualitzades” comporta avantposar, segons assenyala la mateixa jurisprudència del Tribunal Constitucional, "un formalisme rígid a altres consideracions” amb la qual cosa “es violenta la mateixa Constitució l’acatament de la qual es tracta, s’oblida el més gran valor dels drets fonamentals, i es fa prevaldre una interpretació de la Constitució excloent enfront d’una altra d’integradora”.

L’escrit assegura que la LOREG no imposa que el jurament o promesa d’acatament de la Constitució hagi de ser de manera verbal o presencial, i recorda que el passat 21 de maig, tres senadors van acatar la Constitució mitjançant un document fefaent.

Finalment, l’equip legal de Puigdemont reclama que, en cas que no s’accepti la fórmula avui plantejada per acatar la Constitució s’estimin altres modalitats que no resultin lesives per als drets fonamentals dels representats.

De fet, proposa diferents fórmules: acceptar la promesa davant notari que avui s’ha intentat formalitzar; acceptar la promesa per part del procurador que compta amb poders efectius; promesa a través de videoconferència; o bé que es traslladi un representant de la JEC a Bèlgica.