El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha justificat en una reunió amb els vicepresidents que la decisió de suspendre les credencials al president Carles Puigdemont i Toni Comín i no deixar-los entrar a l'Eurocambra va ser "administrativa". Aquesta ha estat la seva defensa davant les petició d'explicacions per part de diversos vicepresidents, que al·legaven que no havien estat consultats prèviament.

Segons ha explicat en declaracions als mitjans en sortir de la reunió, ell mateix ha informat a la Mesa sobre la suspensió de les credencials i el fet de barrar l'entrada als eurodiputats catalans en qualitat d'eurodiputats electes. Segons ha dit, la suspensió es va fer per "aplicar la mateixa regla a tothom". "Jo no he pres la decisió, no és un problema del president, és un problema de l'administració", ha repetit.

D'altra banda, considera que és "un problema d'Espanya" si a la llista oficial d'eurodiputats electes que s'enviï a la cambra hi falten noms.

Què ha passat dins de la reunió?

Fonts parlamentàries han explicat que durant la trobada almenys quatre vicepresidents han intervingut després que ho fes Tajani, que els ha explicat que el sistema de designació i comunicació dels eurodiputats és competència espanyola. Fins i tot els ha llegit una sentència del TJUE, segons les mateixes fonts, que diu "que el Parlament no es pot involucrar en qui és i qui no és eurodiputat".

A la Mesa del Parlament hi seuen el president Antonio Tajani i 14 vicepresidents dels diferents grups parlamentaris (4 populars, 5 socialistes, 1 dels Verds, 1 de l'Esquerra Unitària, 1 dels liberals, 1 dels conservadors i reformistes i 1 de l'Europa de la Llibertat i la Democràcia), a més de cinc qüestors.

Diversos vicepresidents s'havien desmarcat en els darrers dies de la decisió presa per l'Eurocambra en relació a les credencials. Almenys dos dels vicepresidents que han intervingut aquest dilluns ho han fet per demanar entendre què havia passat exactament amb les credencials mentre que dos membres més han preguntat a Tajani per què no s'havia informat la Mesa de la decisió.

Sobre aquest darrer punt, asseguren les mateixes fonts presents durant la reunió, Tajani s'ha limitat a dir que la decisió va ser presa pel secretari general de l'Eurocambra i que no implicava consultar la Mesa.