L'advocat Gonzalo Boye ha valorat el premi a la independència que ha rebut el magistrat del cas 1-O, Pablo Llarena. L'instructor del cas contra l'independentisme, segons informa el portal jurídic que li va lliurar el premi, va ser llargament ovacionat per magistrats del Tribunal Constitucional, del Suprem i de Tribunals Superiors, com també fiscals, advocats i procuradors presents a l'acte. També hi era la ministra de Justícia, Dolores Delgado.

Davant el premi, Boye fa ironia amb el motiu del guardó i el suport donat pels col·legues del magistrat. "I després se sorprenen quan no se'ls prenen seriosament... en fi", escriu el lletrat al seu compte de Twitter.

El magistrat Pablo Llarena, que va agrair el reconeixement del portal Confilegal, va admetre que a l’ordenament hi ha determinades normes “que introdueixen el risc que es pugui aprofitar per intentar que l’administració de justícia s’exerceixi influïda per sectors externs”.

Davant d’això va reclamar al poder legislatiu que “introdueixi aquells instruments que allunyin el risc de politització de la justícia, però també que permetin a l’òrgan de govern dels jutges discutir dels interessos col·lectius i no només dels corporatius”.

Riscos coneguts

En plena crisi per la renovació del CGPJ i quan està més en dubte que mai la independència del poder judicial, Llarena va admetre que els riscos hi són i són coneguts per tothom. “Però això no vol dir que es materialitzin. No té raó d'existir”.

Llarena va reivindicar que els professionals de la justícia “fan la seva funció jurisdiccional amb tota independència, amb autonomia i amb responsabilitat”, i va assegurar que ho fan “amb independència” de l’òrgan en el qual compleixen les seves funcions o de com van ser designats.