L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha carregat contra la decisió de la Fiscalia del Tribunal Suprem, la qual ha demanat al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena que inclogui el delicte de desordres públics agreujats en el processament de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. És a dir, la Fiscalia vol anar un pas més enllà en la persecució dels exiliats. "L'escrit dels fiscals del Suprem és més polític que jurídic", ha sentenciat Boye en una entrevista a Catalunya Ràdio. L'advocat ha tornat a recordar que a Alemanya, en el seu moment, no van veure cap mena de violència en els fets de l'1-O i els dies potseriros. 

Preguntat sobre les diferències entre Puigdemont, Comín i Ponsatí i altres exiliats com Lluís Puig i Marta Rovira, Boye ha apuntat que sospita de l'existència d'alguna mena de pacte amb la Fiscalia, però ha remarcat que no ho sap. "M’imagino que han acordat alguna cosa al respecte o no. Potser han dit que Marta Rovira va tenir un paper insignificant", ha reflexionat i ha afegit: "A Clara Ponsatí li atribueixen fets com a membre del Govern, però a Lluís Puig no, i també era membre del Govern, el que em porta a la conclusió que aquell escrit és un vestit a mesura i és un escrit jurídic". 

A més, ha criticat la reforma del Codi Penal: "El govern espanyol ha de tractar de fer política i no dret, perquè d'això no en sap". L'advocat ha lamentat les conseqüències negatives que arrossega la reforma i n'ha vaticinat de més en un futur: "Aquí hi ha hagut un toqueteig del Codi Penal i veurem les disfuncions que ha creat i les que crearà". 

Retorn de Puigdemont, Comín i Ponsatí

Tanmateix, ha remarcat que una possible extradició del president Puigdemont no està sobre la taula: "A Puigdemont no l'extradiran i dir el contrari són focs d'artifici". Deixant aquest escenari de banda, l'advocat ha afirmat que està treballant en el futur retorn de Puigdemont, Ponsatí i Comín a Catalunya, un retorn que apunta que serà "aviat". "A partir de la sentència de la immunitat es podrà fixar la data del retorn en aquest 2023", ha explicat. 

Les expectatives de La Moncloa

Mentrestant, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha afirmat aquest mateix dimecres que espera que la reforma del Codi Penal "serveixi perquè el senyor Puigdemont pugui ser extradit al nostre país i pugui respondre davant la Justícia, que és el que des del primer moment el govern d'Espanya ha pretès, en un termini breu de temps". A més, Montero ha destacat que la reforma no ha "despenalitzat" qualsevol mena de malversació, com deia el PP, sinó que "fins i tot endureix els delictes de corrupció".