Esquerra Republicana hi ha satisfacció per la decisió del jutge Pablo Llarena de processar el president Carles Puigdemont per desobediència i malversació, eliminant la sedició. Aquesta decisió del magistrat arriba després que els republicans negociessin, amb el govern espanyol, la reforma del Codi Penal. I consideren que avui es comencen a veure les seves "implicacions en matèria antirepressiva". En aquest sentit, des de Calàbria sostenen que "avui es pot constatar que la reforma del Codi Penal suposa un benefici col·lectiu, no només per a l’independentisme, sinó per al conjunt dels demòcrates". I s'aferra a la mateixa interlocutòria: hi ha "el reconeixement, per part del mateix jutge Llarena, que no hi ha cap substitució del delicte de sedició sinó que se n’ha produït l’eliminació efectiva". La secretària general Marta Rovira, des de Ginebra, ha reblat que "la música ens agrada".

 

En un comunicat emès aquest dijous al migdia, des d'ERC defenen que "avui ningú pot posar en dubte" la "millora de les condicions objectives" per a les persones represaliades amb la reforma pactada i aprovada a les Corts espanyoles. Això també els serveix per a remarcar "la importància de la negociació com a mecanisme de resolució de conflictes" i reafirmen la seva aposta estratègica per aquesta via. Malgrat tot, es mostren prudents per com pugui aplicar la judicatura espanyola el nou marc normatiu, "conscients del marge interpretatiu que encara resta" i continuen defensant que l'amnistia i l'autodeterminació és "la millor eina".

Aquesta decisió del jutge Llarena pot tenir implicacions per als dirigents independentistes exiliats, com la secretària general republicana Marta Rovira. Des de Ginebra, la mateixa Rovira ha defensat que aquest fet mereix "una valoració política, jurídica i personal en profunditat”. Per això, ha demanat “prudència” i ha assenyalat que, “tal com ha fet els darrers gairebé sis anys a l’exili”, no prendrà "decisions de forma precipitada ni imminent”. El partit assegura que "respectarà totes les decisions personals que se’n derivin".

La Moncloa ho rebat

El govern espanyol ja ha sortit en defensa de la seva reforma del Codi Penal i de la decisió que ha pres el jutge Pablo Llarena sobre Carles Puigdemont. Isabel Rodríguez, portaveu de l’executiu presidit per Pedro Sánchez, ha assenyalat que la decisió de Llarena d’exonerar el president a l’exili dels desordres públics agreujats (la reformulació del delicte de sedició) però mantenir la seva persecució per malversació i desobediència demostra que el referèndum de l’1-O “continua tenint condemna”. “Es conclou que aquells fets continuen tenint retret penal”, ha dit, a més d’instar Carles Puigdemont i la resta de líders independentistes exiliats a “respondre davant la justícia espanyola”.