L'advocat del president Puigdemont, Gonzalo Boye, ha explicat en un fil a Twitter el rebuig del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) d'aixecar la suspensió de la immunitat dels eurodiputats independentistes. Segons Boye, la interlocutòria feta pública avui confirma la tesi dels exiliats: les euroordres del jutge Llarena no estan activades. D'aquesta manera, argumenta el TGUE, Puigdemont, Comín i Ponsatí no necessiten rebre la immunitat per part de la justícia europea simplement perquè no poden ser detinguts en altres països membres de la UE. Segons ha esclarit Boye, això significa que "no se'ns concedeixen les mesures cautelars [la immunitat parlamentària], però se'ns dona la raó en el sentit que les [ordres de detenció europees] no són executables i que no se'ls pot detenir." És a dir: Europa no concedeix la immunitat als exiliats perquè sap que no se'ls pot detenir.

No hi ha euroordres

Tal com ha explicat l'advocat Gonzalo Boye a Twitter, el TGUE creu que atorgar la immunitat a Comín, Ponsatí i Puigdemont "no és necessari" perquè tant la causa contra els líders independentistes exiliats com les ordres de detenció europees estan "suspeses" fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) no resolgui les qüestions "prejudicials". És a dir, el Tribunal General ha confirmat el que Puigdemont va al·legar quan va ser detingut a Sàsser (l'Alguer): les euroordres contra Puigdemont estan suspeses, malgrat la insistència del jutge Llarena de fer-lo tornar a Espanya arran d'aquella detenció. 

TUIT boye 1

En aquest sentit, Boye ha incidit en el fet que per a la suspensió de les euroordres no cal cap "resolució" que ho faci: és un fet immediat i que es pot inferir, les peticions del jutge Llarena, per tant, són irrellevants. 

Llibertat de moviment

A banda d'això, Boye ha remarcat que els eurodiputats poden seguir gaudint de la llibertat de moviment per tots els estats membres de la UE, perquè no els poden detenir. És per això que, malgrat que el rebuig del TGUE hagi fet saltar les alarmes, la interlocutòria "ens dona la raó en el sentit que les euroordres no són executables i que no sel's pot detenir". El TGUE no pot atorgar una protecció extra als eurodiputats independentistes perquè no estan en risc de patir un "perjudici greu i irreparable" i "urgent". Al seu torn, això és així perquè no estan en risc de detenció i, per tant, Puigdemont, Comín i Ponsatí estan segurs a la UE. 

A més a més, ha incidit Boye, la "immunitat de desplaçament" dels diputats mai ha estat aixecada.  

TUIT boye puigdemont 234

 

Foto principal: el president a l'exili Carles Puigdemont i el seu advocat, Gonzalo Boye, a Sàsser (l'Alguer) / Europa Press