El cap de files del PP al Parlament Europeu, Esteban González Pons, exigeix que Bèlgica no sigui "un santuari per als fugats de la justícia espanyola" després de rebutjar l'extradició de Valtònyc.

Hores més tard que un jutjat de primera instància denegués l'euroodre emesa per l'Audiència Nacional per considerar que els delictes pels quals se'l condemna s'emmarquen en la llibertat d'expressió, González Pons —un dels eurodiputats que no va anar a la votació de sancions contra la Hongria de Viktor Orbán— ha fet pública una nota de premsa aquest dilluns en què assegura que la decisió del tribunal de Gant "posa en qüestió la sobirania nacional i l'actuació de la justícia espanyola". Per això, demana al govern socialista de Pedro Sánchez que "reaccioni de manera immediata". A més, ha tornat a reclamar que s'actualitzin els "mecanismes existents" que faciliten l'entrega entre estats membre de la Unió Europea de "presumptes delinqüents buscats per delictes greus", és a dir, el sistema d'ordres de detenció europees.

"A la Unió Europea del segle XXI no pot haver-hi santuaris en un país membre en què els fugits de la justícia d'un altre país membre s'instal·lin impunement", ha criticat el líder del PP al Parlament Europeu. González Pons ha demanat unes quantes vegades després de la denegació alemanya de l'euroorde de Carles Puigdemont que es reformi el sistema d'euroordes i es revisi la llista de delictes que permeten l'extradició automàtica sense considerar si existeix una doble incriminació.

Decisió judicial a Flandes

El jutjat de primera instància de Gant s'ha oposat aquest dilluns al matí a entregar-lo a l'Estat espanyol, que el reclama per complir una pena de presó de tres anys i mig pels delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries a la Corona i amenaces per les lletres de diverses cançons que va escriure i pujar a internet. El jutge ja va descartar a l'agost l'extradició automàtica per terrorisme, que l'Audiència Nacional havia marcat a l'euroordre, i ara ha tombat tot el cas. L'Estat espanyol encara pot apel·lar si ho decideix la fiscalia belga. Si no, el cas quedarà tancat.