El tribunal de primera instància de Gant (Bèlgica) ha decidit aquest matí no extradir el raper Valtònyc. El jutge ha decidit que el cas de Valtònyc s'emmarca dins de la llibertat d'expressió i s'ha oposat a lliurar-lo a l'Estat espanyol. El cantant ha expressat que està satisfet per la decisió del tribunal i ha avançat que arribarà fins al Tribunal de Drets Humans. 

L'advocat Gonzalo Boye ha destacat a les portes del jutjat que el tribunal ha considerat que "no hi ha terrorisme ni cap crim", que les cançons del raper "no tenien res de criminal" i s'emmarquen dins la llibertat d'expressió.

El cantant, que es troba a Bèlgica des de finals de maig, va ser condemnat per l'Audiència Nacional a tres anys i mig de presó per delictes d'amenaces, enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona, una sentència confirmada més tard per la Sala Segona del Tribunal Suprem, i ara per ara hi ha una ordre nacional, europea i internacional de crida i cerca contra ell.

"Estic molt content de poder ser lliure i que no m'extradeixin, però molt trist pels companys d'Espanya que no ho són i que no tenen ni un judici just ni una justícia justa", ha assegurat Valtònyc a les portes dels tribunals de Gant. 

"És molt trist que haguem de marxar de casa nostra per trobar justícia i ser lliures", ha afegit el raper mallorquí, que ha agraït el "suport popular" i la tasca dels seus advocats. El tribunal té ara 24 hores per comunicar al músic mallorquí quina és exactament la seva situació legal a Bèlgica.

Recurs de la fiscalia

Ara caldrà veure si la fiscalia belga presenta recurs contra la decisió del tribunal de Gant. L'advocat Gonzalo Boye ha indicat que no espera que la fiscalia ho acabi fent. El ministeri públic té trenta dies per fer-ho.

Originalment la vista s'havia d'haver celebrat el passat 21 d'agost però el jutge de guàrdia va ajornar-la al 3 de setembre després de considerar, segons la defensa, que estaven davant d'un cas de llibertat d'expressió i no de terrorisme. Aquest va ser l'argument defensat pels lletrats del cantant ara fa dues setmanes. Els advocats es van mostrar convençuts, en sortir de la vista, que no hi hauria extradició.

Els advocats del mallorquí sostenen, com van dir en la vista del 3 de setembre, que la doble incriminació no existeix, és a dir, que els fets pels quals Espanya acusa Valtònyc no constitueixen delicte a Bèlgica.

La justícia belga ja va descartar l'agost passat  l'extradició automàtica a Espanya per motius de "terrorisme", un dels 32 delictes inclosos en l'euroordre que ho preveuen i que l'Audiència Nacional va marcar per reclamar el cantant.