La imatge de Felipe González a la presó de Guadalajara del setembre del 1998 era molt eloqüent. El ja expresident espanyol, juntament amb uns 7.000 militants socialistes, acompanyava l’exministre José Barrionuevo i l’exsecretari d’Estat Rafael Vera al centre penitenciari. Tots dos van ser condemnats a deu anys de privació de llibertat pel segrest del ciutadà francès Segundo Marey, la primera acció reivindicada pels GAL. Llavors ja s’especulava que González era l’X del terrorisme d’Estat contra presumptes membres d’ETA. Però Barrionuevo i Vera han estat els únics condemnats per aquests fets. Només van passar 100 dies entre reixes, fins que van ser indultats pel govern d’Aznar.

Al cap de 22 anys, el dossier torna a estar damunt la taula. Ha estat per un informe de la CIA del gener del 84, que ha estat desclassificat. Els serveis secrets dels Estats Units asseguraven que “González ha acordat la creació d'un grup de mercenaris controlats per l'exèrcit per combatre els terroristes al marge de la llei”. L’informe assenyalava que “el govern sembla determinat a adoptar una estratègia poc ortodoxa per combatre ETA”. Advertia que "si es confirmés la suposada implicació de Madrid" amb els GAL, "les credencials democràtiques del govern espanyol i del PSOE quedarien greument danyades".

Polítics i mitjans han actuat com si l'informe de la CIA no hagués existit mai

Però l’informe ha passat sense pena ni glòria pel Madrid polític i mediàtic. Va ser fet públic la tarda d’aquest diumenge, i aquest dilluns ha estat com si res no hagués passat: un desert informatiu. Els programes televisius que marquen el ritme de la política espanyola hi han passat de puntetes. Els quioscos madrilenys també anaven buits de terrorisme d’estat. Cap menció en cap portada dels grans diaris de la capital espanyola. Ni La Razón, que va revelar l'informe. Ni tan sols El Mundo, que tant va aportar a la investigació dels GAL, hi ha dedicat un breu. Obria amb un altre expresident socialista, José Luis Rodríguez Zapatero, i la seva suposada relació amb el chavisme.

A Zapatero, que era entrevistat aquest a la conservadora COPE, tampoc no li han preguntat per l’assumpte. Ha pogut disparar contra Felipe González, però per haver comparat el govern Sánchez-Iglesias amb “el camarot dels germans Marx”. El mateix ha passat en la roda de premsa posterior al Consell Polític Federal del PSOE, aquest dilluns al migdia. Cap periodista no ha tingut espai per preguntar sobre el tema entre la vintena de qüestions que portaven en agenda. De forma inèdita en temps de tanta crispació, la dreta política també ha preferit mirar cap a una altra banda. No ha estat ni tema de debat polític. Polítics i mitjans han actuat com si l'informe de la CIA no hagués existit mai.

Només els independentistes han alçat la veu al Madrid polític. Els catalans, i especialment els bascos, víctimes directes del terrorisme d’Estat. El grup d’EH Bildu al Congrés ha reclamat les compareixences de Felipe González i del ministre de l’Interior, Fernando Grande Marlaska. També ha registrat peticions de comissió d’investigació al Congrés i al Senat. A la vista de l’apagada informativa, previsiblement tindrà el mateix èxit que la comissió d’investigació sobre els tripijocs de Joan Carles I, que aquest dimarts tornarà a ser tombada per la Mesa.

Demà reapareix

Aquest dimarts, l’expresident González tornarà a la llum pública. Ho farà per participar en el debat Salvem el turisme, organitzat pel Grup Hotusa. La trobada amb l’exdirigent socialista, a les sis de la tarda, estarà moderat per Jordi Juan, director de La Vanguardia. Està per veure si l’assumpte dels GAL entrarà en l’ordre del dia. A la premsa de Barcelona i la política catalana se n’ha parlat una mica més que a la de Madrid. Ha obert portada abans a Mèxic que a Espanya.

 

EN DIRECTE | L'última hora sobre el coronavirus i les seves afectacions a Catalunya, Espanya i el món

MAPA | Els contagis de coronavirus a Catalunya per municipis i barris

MAPES | L'impacte del coronavirus a Catalunya per regions sanitàries

🔴 Segueix ElNacional a Telegram