El portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, ha criticat avui la proposta de Ciutadans perquè es prolongui l'aplicació de l'article 155 i ha reclamat que una vegada que es formi el nou Executiu de la Generalitat catalana s'aixequi aquest article.

Erkoreka ha fet aquesta reflexió després de la reunió del Consell de Govern, a preguntes dels periodistes sobre la investidura de Quim Torra com a nou president de la Generalitat.

Ha explicat que el lehendakari, Iñigo Urkullu, es va posar ahir en contacte amb Torra, li va traslladar la seva felicitació i li va expressar el desig del seu gabinet que "es puguin iniciar una nova etapa en la vida política catalana", en la qual es recuperi "la via del diàleg i l'acord en l'àmbit polític i institucional".

Erkoreka ha dit que el lehendakari li va mostrar la disposició del Govern Basc a reprendre amb la Generalitat l'agenda de contactes i de col·laboració institucional que existia fins a la intervenció de l'Administració catalana.

En aquest sentit, ha subratllat que en el moment en el qual Torra formi govern caldria aixecar l'aplicació del 155 i hauria de "desaparèixer definitivament".

"Ni entenem ni compartim les lectures d'altres formacions com Ciutadans, que no sabem a sant de què planteja una aplicació d'aquest article diferent de la de la legalitat", ha denunciat el portaveu, que ha defensat que "si es restableix la normalitat, s'ha de restablir en tots els àmbits".

De cara al futur de Catalunya, ha preferit ser "positiu" en comptes de "malastruc", per la qual cosa ha posat èmfasi que el futur Executiu català que es constitueixi serà "fruit d'una majoria parlamentària innegable que ningú posa en qüestió".

Erkoreka ha subratllat que Torra ha estat elegit conforme als procediments legals i que està en el "ple exercici dels seus drets polítics i jurídics", per la qual cosa ha mostrat el respecte institucional del Govern Basc per la seva investidura.