El ple de Parlament ha reprès aquest vespre la sessió després de sis hores suspès a l'espera del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries que havia de permetre abordar el debat sobre el Fons Complementari de Riscos amb què el Govern ha avalat les fiances d'exalts càrrecs davant del Tribunal de Comptes. El conseller d'Economia, Jaume Giró, s'ha encarregat de defensar el decret i ho ha fet carregant contra Vox i Ciutadans, als quals ha acusat de "subcontractar la seva feina als tribunals i la Fiscalia".

 

"Aquest decret permetrà avalar la presumpció d'innocència, que és un dret fonamental de les persones, i ajudarà a fer minvar la subtil repressió de la por que ofega la legítima i democràtica acció política a Catalunya", ha sentenciat en acabar la seva intervenció entre aplaudiments.

Giró Aragonès Parlament / Sergi Alcàzar

El conseller Giró saluda el president, Pere Aragonès, en acabar la intervenció al ple / Sergi Alcàzar

El decret, que avui ha d'aprovar el Parlament, habilita el Fons que ha avalat a través de l'ICF 29 dels 34 exalts càrrecs de l'executiu als quals el Tribunal de Comptes reclama 5,4 milions d'euros per l'acció exterior del Govern. Arran d'aquest aval, tant Vox com Ciutadans han presentat denúncies davant dels Tribunals contra el Govern i la junta de l'ICF. Ahir la Fiscalia va anunciar, en resposta a la demanda de Cs, que obria el procediment contra l'ICF.

"Vostès es diuen liberals. Potser per aquesta raó consideren que un procediment adequat de gestionar la cosa pública pot ser la subcontractació de certs serveis. Vostès han decidit subcontractar la seva feina als tribunals i a la Fiscalia", ha retret Giró, després d'acusar Cs i Vox de protagonitzar curses per presentar denúncies als tribunals tant al Parlament com al Congrés.

Impecable

Giró ha recordat que des que es va aprovar el decret ha defensat que el text era "jurídicament impecable" i ha subratllat que el Consell de Garanties Estatutàries l'ha avalat del primer al darrer article, la qual cosa esvaeix els dubtes que s'han volgut plantejar.

Segons el conseller el decret protegeix els servidors públics com fan totes les democràcies occidentals i cobreix riscos que actualment no estaven coberts, però ho havien estat fins a la tardor del 2017. "És un mecanisme per restablir l'espai de llibertat per fer acció política a Catalunya sense la por dels darrers temps", ha reblat.

Giró ha demanat als grups que votin a favor de la tramitació com a projecte de llei per incorporar les millores que proposta el Consell de Garanties, que "en cap cas, modifiquen ni alteren el contingut del decret llei".

alicia romero

La socialista Alicia Romero durant la seva intervenció / Sergi Alcàzar

PSC i la reunió de presidents

El PSC ha agraït la predisposició a tramitar-ho com a decret llei, però ha retret els canvis del Govern en relació al paper que havia d'assumir l'ICF. Ha recordat la divisió que aquesta decisió va provocar a l'ICF i ha anunciat que el PSC s'hi abstindria en la votació del decret per la forma com s'ha aplicat, la qual cosa ha provocat les crítiques de Cs i PP. La portaveu socialista, Alícia Romero, ha aprofitat la intervenció per retreure al president, Pere Aragonès, que no participi a la reunió de presidents autonòmics i ha contrastat aquesta decisió amb la presència de Giró al Consell de Política Fiscal i Financera.

Des de Vox, Juan Garriga ha atribuït el Fons del Govern a l'intent de protegir-se entre els dirigents separatistes, amb un "tour d'irregularitats". Garriga ha replicat a l'informe del Consell de Garanties amb la querella per prevaricació i malversació contra els firmants del decret. "Només a les repúbliques bananeres molesten els tribunals", ha replicat Garriga.

Eulàlia Reguant parlament / Sergi Alcàzar

La diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, durant la seva intervenció al ple / Sergi Alcàzar

CUP: "Van tard"

En nom de la CUP, Eulàlia Reguant, ha carregat contra el Tribunal de Comptes i a la resposta de la banca privada davant la petició d'avals del Govern. Però també ha responsabilitzat el Govern d'anar tard amb aquest tema. "Quants mesos fa que sabíem que arribaríem a aquest punt. Un cop més es fa evident la falta d'estratègia antirepressiva", ha advertit.

 

Comuns: "Pedres al diàleg"

La diputada dels comuns Susanna Segòvia ha retret la "persecució política" dels càrrecs i membres del Govern que exercien les seves competències i, tot i criticar el paper assumit per l'ICF, ha argumentat que el seu grup considera que el Fons és legalment viable, per la qual cosa també ha anunciat l'abstenció del seu grup. "El Tribunal de Comptes és un nou intent de posar pedres al diàleg", ha denunciat. 

El president del grup de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha recordat que l'informe del Consell de Garanties Estatutàries no és vinculant i ha pronosticat que els tribunals consideraran malversador i prevaricador el decret. "Un atracament és un delicte i això ho han de dir els tribunals", ha ironitzat a més de recordar que els responsables de la junta de govern de l'ICF ja estan sent investigats per la Fiscalia, a instàncies de Cs. Carrizosa també ha tingut paraules crítiques al PSC per la seva "tebior" i ha advertit directament al Govern: "si aquests milions surten de les arques públiques per pagar les responsabilitats d'aquestes persones, vostès s'asseuran al banc dels acusats".

El popular Alejandro Fernández ha titllat Giró de triler 2.0. "Com que amb la Caixa de Resistència no arribaven ara pretenen que tots els catalans paguem la seva festa", ha retret.

Des de Junts, Elsa Artadi, ha agraït a Giró la feina i "la dignitat" després de la polèmica que ha envoltat els darrers dies la tramitació del decret. "El debat d'avui va de repressió i de com hi fem front amb mesures antirepressives, per això agraïm al conseller Giró la seva determinació", ha reblat.

També des d'ERC s'ha considerat que el Fons aprovat pel Govern és imprescindible i ha defensat l'Institut Català de Finances. La portaveu republicana, Marta Vilalta, ha advertit que no es pot "obviar el context de deriva repressiva de l'Estat" en què sorgeix aquest decret i que el Fons s'ha creat "de manera impecable" per cobrir les fiances d'uns exalts càrrecs per haver fet allò que diu l'Estatut, acció exterior. 

 

A la imatge principal, el conseller d'Economia, Jaume Giró, durant la intervenció davant del ple d'aquesta tarda / Sergi Alcàzar