La notícia que Ana Obregón havia esdevingut mare als 68 anys a través d'un ventre de lloguer va ocupar totes les portades dels mitjans espanyols aquest dimecres i va suscitar una polèmica sobre la gestació subrogada, que fins i tot va arribar al Congrés dels Diputats. Tan sols un dia després, aquesta polèmica ha tingut la primera conseqüència política per al PSOE. Oriol Lafau, número 6 en la llista de la socialista Francina Armengol per a les eleccions autonòmiques al Parlament Balear, ha anunciat que renuncia a la candidatura després que s'hagi fet públic que va ser pare a través de la gestació subrogada. 

Oriol Lafau renuncia a les llistes del PSOE

Lafau, que actualment és coordinador autonòmic de Salut Mental a les Illes Balears, ha comunicat aquest dijous a la direcció del partit la decisió de renunciar "per motius personals" a concórrer a les eleccions per al 28 de maig. ​En una nota de premsa, la formació socialista ha manifestat el seu "respecte" a la decisió i ha reiterat el seu compromís perquè l'estratègia de prevenció i atenció a la salut mental sigui durant la legislatura vinent un dels eixos de la política sanitària a les Balears, tal com es va acordar a la Conferència Política celebrada el cap de setmana passat. Segons han afegit, el sisè lloc a la candidatura l'ocuparà ara Quim Torres, que estava el vuitè, i de manera successiva s'avançaran la resta de candidats de manera paritària.

La renúncia de Lafau s'ha produït després que la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, definís la gestació subrogada com a "violència i explotació contra les dones". Una afirmació en resposta al plantejament del Partit Popular de poder regular aquesta pràctica davant la "realitat social del nostre país". Garrido, que ocupa la cinquena posició en la llista del PSIB, va lamentar que "la ignorància és molt perillosa". El PP, li va retreure que aquestes paraules suposaven "un atac a les famílies" que prenen la decisió de fer aquesta pràctica a l'estranger. "Ha de moderar les seves paraules, aquestes qualificacions no són correctes per tractar aquesta mena de qüestions", van retreure a la socialista. 

El govern espanyol recorda que la gestació subrogada a Espanya és "il·legal"

El govern espanyol va recordar que la gestació subrogada és una pràctica "il·legal" a Espanya i de fet,  la reforma de la llei de l’avortament qualifica els ventres de lloguer com una forma de "violència contra les dones". La normativa també prohibeix fer publicitat a les agències que ofereixen aquests serveis encara que en va quedar fora la penalització de les parelles que volien llogar un ventre a l’exterior. A més, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha recordat que aquestes pràctiques tenen "un clar biaix de pobresa", en referència a la situació precària que acostumen a viure les dones que s’hi presten.