El Partit Popular ha reobert el meló de la regulació de la gestació subrogada, que està prohibida a l’Estat espanyol perquè s’interpreta com a “violència contra la dona”. El cas d’Ana Obregón, que ha sigut mare d’una criatura als Estats Units a través d’un ventre de lloguer, ha fet aflorar vells debats i el partit que dirigeix Alberto Núñez Feijóo s’ha obert a regular aquesta pràctica amb el pretext que no hi pot haver contraprestació econòmica a la mare gestant per tenir el bebè. A La Moncloa recorden que aquests acords són il·legals a Espanya i els han qualificat d’”explotació del cos de les dones”. Segons el ministeri d’Exteriors, a l’Estat s’han registrat 162 nens nascuts per gestació subrogada fora de les fronteres estatals.

La postura inicial del PP de Feijóo és apostar regular els també anomenats ventres de lloguer per evitar que els espanyols acudeixin a altres països i després intentin inscriure els nens quan tornin al territori espanyol. Això sí, hi posen una condició indispensable: que no hi hagi diners pel mig. Segons han explicat fonts de la direcció del PP, “la mercantilització és execrable” i per això pensen que la gestació s’hauria de fer de forma altruista, sense cap transacció econòmica, ni directa ni indirecta.

Des del Congrés dels Diputats, la secretària general, Cuca Gamarra, ha destacat que es tracta d’un assumpte “complex” que mereix “debats profunds i serens” perquè afecten "qüestions morals, ètiques, religioses, que té moltes opinions per part de la societat espanyola”. És el primer cop que el PP s’obre a analitzar-ne pros i contres i, de pas, s’alinea amb Ciutadans, que fa anys que en fa bandera. De fet, al 2017, el PP però també el PSOE i Podemos van votar en contra d’una proposició de llei de la formació llavors comandada per Albert Rivera per regular la gestació altruista, encara que contemplava aquesta possibilitat per a les persones d’entre 25 i 45 anys -Ana Obregón en té 68-.

Què hi diuen els estatuts del PP?

En l’últim congrés en el qual hi va haver ponències ideològiques, al 2017 amb Mariano Rajoy al capdavant, el PP va deixar per escrit que hi havia “nens que arriben a Espanya i que han nascut per gestació subrogada en altres països”. Ara bé, el text tampoc es mullava i se cenyia a assegurar que és un tema que necessita d’un “ampli consens” perquè afecta “la vida, la dignitat humana i la consciència de tots”.

La posició d’obertura del PP no té res a veure amb la del govern espanyol, que aquest dimecres s’ha afanyat a recordar que és una pràctica “il·legal” a Espanya. En aquest punt, la reforma de la llei de l’avortament, que està vigent des d’aquest març, qualifica els ventres de lloguer com una forma de “violència contra les dones”. La normativa també prohibeix per publicitat de les agències que ofereixen aquests serveis encara que en va quedar fora la penalització de les parelles que volien llogar un ventre a l’exterior.

Des del Congrés dels Diputats, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, ha recordat que aquestes pràctiques tenen “un clar biaix de pobresa”, en referència a la situació precària que acostumen a viure les dones que s’hi presten. En la mateixa línia, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha defensat que es tracta d”explotació del cos de la dona”.