El personal diplomàtic de l'ambaixada d'Espanya a Rússia ha rebut la vacuna SputnikV contra la Covid-19. Es tracta d'un gest molt important de Rússia si es té en compte la topada entre l'alt representant de la diplomàcia europea, Josep Borrell i el ministre d'Exteriors rus, Sergei Lavrov, després que Borrell demanés la posada en llibertat de l’opositor rus Alexei Navalni, i Lavrov li recriminés que Espanya tingui presos polítics i exiliats catalans.

La vacuna russa SputnikV encara no té el vistiplau de l'Agència Europea del Medicament, tot i que hi ha països europeus que ja la subministren.

Així ho han explicat des del compte de Twitter de l'ambaixada russa a Espanya: "Alguns dels nostres col·legues de l'ambaixada d'Espanya a Rússia van aprofitar la proposta de la cancelleria de Rússia i es van aplicar l'Sputnik". "Desitgem al personal de l'ambaixada d'Espanya a la Federació de Rússia i les seves famílies forta salut i benestar", han afegit. 

D'altra banda, també s'han ofert els vials a gran part del personal diplomàtic comunitari destacat Moscou

Segons ha destacat la cadena SER, des del ministeri d'Exteriors espanyol s'ha explicat que "la norma general és seguir a cada país la recomanació i el procés de vacunació establert per les autoritats sanitàries". També han declarat que des del ministeri d'Exteriors rus es va oferir a totes les missions diplomàtiques acreditades al país, la possibilitat de vacunar-se

 "L'ambaixada d'Espanya va traslladar aquest oferiment al seu personal allà i part d'aquest personal acreditat a la legació diplomàtica, de manera voluntària, van acceptar l'oferiment, la qual cosa els ha permès rebre la primera dosi de la vacuna Sputnik", han explicat. 

Conflicte de Borrell amb Rússia

A començaments de febrer, Borrell va visitar Rússia, on en una incòmoda roda de premsa, Lavrov va acusar la UE d'actuar amb "arrogància" i de manera "poc educada" davant la condemna de l'opositor Navalni alhora que va fer un paral·lelisme entre aquest cas i el dels presos polítics catalans.

En una entrevista al canal de YouTube en directe Solovyov, el ministre d'exteriors rus, Sergey Lavrov, va declarar que "Borrell ens va visitar tenint en compte el complex entorn que envoltava els seus plans. Molts van estar en contra de la seva visita i van declarar públicament que no hauria d'anar a Rússia a menys que fos 'reparar els errors'. Al final, van acordar els enfocaments que se suposava que el senyor Borrell ens havia de donar a conèixer", va indicar Lavrov.

En aquest context, el ministre rus va afegir: "quan el senyor Borrell va llegir la posició sobre el senyor Navalni, vaig presentar els nostres contraarguments. La posició de la UE és que l'hem convertit en un pres polític, i això no té relació amb les acusacions que se li imputen".

 

Imatge principal, vacuna sputnik / @EmbajadaRusaES