Populars, liberals i ultraconservadors han retret a l'alt representant de la Unió Europea Josep Borrell la visita a Rússia de la setmana passada. "Ha caigut en un parany", ha lamentat aquest dimarts el líder del grup Renovar Europa (liberals), Dacian Ciolos, després de la primera compareixença de Borrell sobre el viatge a l'Eurocambra.

L'eurodiputat de la UDC alemanya (Partit Popular Europeu), Michel Gahaler, ha avisat Borrell que ha generat "indignació" al seu grup. "Hauria d'haver rebatut els comentaris del ministre d'Exteriors Sergei Lavrov sobre Letònia, Cuba i Catalunya", ha dit. 

L'eurodiputada del partit polonès Llei i Justícia, Anna Fotyga, ha recriminat a Borrell que anés a Moscou "en contra del consell" dels països de l'Est. "Amb el viatge ha reforçat el règim en la cursa per les eleccions parlamentàries", ha alertat.

hemiciclo parlamento europeo - efe

Foto: Efe

Els grups europeus d'aquests tres portaveus representen 347 eurodiputats, és a dir, gairebé la meitat de tot l'arc parlamentari. En la seva intervenció inicial, Borrell ha defensat el viatge i ha alertat que el Kremlin intenta "dividir" la UE. També ha obert la porta a imposar més sancions a Rússia i ha fet una crida als estats de la Unió Europea per actuar amb unitat. El cas, però, és que Europa ha quedat en una posició molt dèbil davant del règim de Vladímir Putin i sembla impossible, per ara, que pugui fer res per evitar el compliment de la condemna que ja té i d'altres que encara espera.

Per contra, l'eurodiputada dels socialistes, Kati Piri, no ha volgut culpar Borrell, sinó les capitals europees per la manca d'una posició "forta" davant Rússia, especialment a París i Berlín. També l'eurodiputat dels Verds/ALE, Sergei Lagodinsky, ha acusat els governs francès i alemany per la falta de "sancions" contra Moscou pel cas de l'opositor Aleksei Navalni.

Puigdemont i 50 diputats més demanen la dimissió

Més dur s'ha mostrat l'eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont, qui ha demanat a Borrell que dimiteixi. "No pot anar pel món amb receptes que no s'aplica", ha dit. El president a l'exili ha aprofitat la situació per etzibar que l'existència dels presos danya la "credibilitat" de la UE com a defensora de la llibertat. "Borrell hauria d'haver dit al ministre d'Exteriors rus Sergei Lavrov que Espanya no té tres presos polítics, sinó que en té nou", ha dit.

Juntament amb Puigdemont, una cinquantena d'eurodiputats més han reclamat el cap de Borrell per causar "greus danys a la reputació de la UE" amb la seva reacció a la roda de premsa i a l'expulsió de tres diplomàtics europeus. També li han retret haver anat a Moscou per "iniciativa pròpia" i han titllat el viatge d'"humiliant". La carta té el suport, sobretot, d'eurodiputats ultraconservadors polonesos i de populars dels països de l'Est i del Bàltic. L'eurodiputat de Vox, Herman Tertsch, també ha signat la missiva.

A més, també han demanat el cessament del dirigent espanyol diverses veus provinents de les cancelleries d'Alemanya, dels països de l'Est i de la mateixa Brussel·lessegons va informar el diari Süddeutsche de Munic el passat diumenge.

La visita a Rússia

En una incòmoda roda de premsa per a Borrell, el ministre d'Exteriors Lavrov va acusar la UE d'actuar amb "arrogància" i de manera "poc educada" davant la condemna de l'opositor Aleksei Navalni. A més, va fer un paral·lelisme entre el seu cas i el dels presos polítics catalans.

Poc després de la trobada, Rússia anunciava l'expulsió de tres diplomàtics per presumptament participar en manifestacions de protesta per l'empresonament de Navalni, un fet que Brussel·les ha negat fins ara.