Canvis a les files de Vox al Congrés dels Diputats. Rocío Aguirre, la germana de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre, substituirà la diputada Carla Toscano, segons ha afirmat el mateix partit. Toscano anunciarà aquest dijous que abandonarà la cambra i renuncia al seu escó. Durant l'anterior legislatura, Toscano, que seguirà com a regidora a l'Ajuntament de Madrid, va protagonitzar diversos xocs amb l'exministra Irene Montero, a qui va recriminar el seu "feminisme radical" i "woke". Segons indica El País, Toscano és del cercle més proper a Javier Ortega Smith.

Per altra banda, Rocío Aguirre, és llicenciada en geografia i història i té estudis en administració d'empreses. La germana de l'exdirigent popular treballa actualment en una agència immobiliària. Fa cinc anys que es va afiliar a Vox i ara se suma a les files de la formació d'extrema dreta al Congrés dels Diputats. 

Vox perd militància 

Els partidaris de l'antic secretari general de la formació, Javier Ortega Smith, i més crítics amb la línia actual de la formació apunten que entre l'abril del 2022 i el desembre del 2023 Vox ha perdut més de 32.000 afiliats, el que implica més de la meitat dels que tenia. La pèrdua de militància ha quedat corroborada a través d'un mail on es detallaven els requisits de la convocatòria de les primàries, les quals ha avançat el mateix Santiago Abascal, qui s'espera que revalidi el lideratge del partit. En el correu electrònic es recullen els requisits per presentar-se: "Cada candidatura haurà de presentar, d'acord amb l'article 24 dels Estatuts, i sense perjudici de l'aplicació de les especificacions contingudes, la suma de 3.269 avals corresponents al 10% dels afiliats de ple dret del cens electoral, tancat a data 31 de desembre del 2023". D'aquestes dades es desprèn que el total de militants que estan complint les quotes i, per tant, tenen dret a presentar-se són 32.690.

Aquesta xifra contrasta amb l'última dada pública que la formació va donar l'abril del 2022, quan en un vídeo a YouTube asseguraven que la seva militància havia crescut. "Aquest any hem crescut en nombre d'afiliacions, gairebé 64.000 afiliats", es deia en aquell moment. Així doncs, el càlcul actual d'acord amb el correu que envia la mateixa organització mostraria que aquesta ha perdut la meitat de la militància.

El líder del partit, Santiago Abascal, va anunciar que l'Assemblea General del partit per triar la nova direcció per al pròxim 27 de gener, on es presentarà a la reelecció, i ja ha anticipat que hi haurà canvis a l'Executiva del partit. Abascal ha demanat al Comitè Executiu Nacional avançar la convocatòria de l'assemblea, inicialment prevista per al març, "conscient de la gravetat" de la situació a Espanya. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!