"La democràcia està morint a Espanya. Potser mai hi ha estat realment". Així comença un article de l'exdiputat de l'Scottish National Party (SNPGeorge Kerevan, que ha carregat de valent contra el govern espanyol en una columna d'opinió a The National escrita l'Onze de Setembre.

L'advertència quasi constant del govern espanyol cap a Catalunya sobre utilitzar la força si cal per impedir la votació —de fet, des de divendres s'està veient com la Guàrdia Civil amenaça amb la seva presència mitjans de comunicació i impremtes pel referèndum— evoca a Kerevan quan, després que se suspengués l'Estatut, el 1936 van ocupar la presidència de la Generalitat va ser ocupada per persones nomenades per l'executiu estatal.

El polític de l'SNP recorda que els catalans van donar la majoria absoluta als partits sobiranistes en les eleccions del 27-S del 2015, però, tot i així, el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha tirat pel dret i ha avisat els Mossos, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional que intervinguin qualsevol actuació que tingui alguna cosa a veure amb la votació de l'1-O.

Falsa democràcia

A partir d'aquest moment, explica l'autor, la Guàrdia Civil no ha tingut cap problema a personar-se a la impremta que suposadament està imprimint les paperetes del referèndum, el Tribunal Constitucional ha prohibit directament la seva celebració i les lleis de la desconnexió i, a més, Maza ja ha enviat a tots els alcaldes catalans una notificació en què els avisa que no tenen el permís per obrir les escoles l'1-O. Ara bé, tot i rebre aquests avisos, el 60% dels edils l'han rebutjat.

Tot aquest relat, assegura Kerevan, el fa perquè considera que "és important que tothom a Escòcia entengui que l'Espanya postfranquista no és una democràcia real" perquè "l'elit franquista ha creat una aparença de democràcia després de la mort del dictador" i subratlla que el sistema bancari espanyol està en mans del PP, "l'hereu polític dels falangistes i franquistes".

En aquest punt, el polític escocès recorda que al juliol l'expresident de Caja Madrid Miguel Blesa es va suïcidar sent un dels noms esquitxats per l'escàndol de les targetes black de Caja Madrid, juntament amb Rodrigo Rato també expresident de l'entitat. 

Corrupció postfranquista

Kerevan es fa ressò de les desenes de casos de corrupció que esquitxen els populars i posa de relleu, entre altres coses, que "milers de milions d'euros han estat agafats per les grans constructores espanyoles per construir noves autopistes a Madrid".

I no només això. El polític assegura que des dels dies de Franco, "Madrid ha utilitzat l'economia catalana com una vaca lletera per finançar la resta d'Espanya" i assenyala que, justament per això, "Espanya necessita Catalunya", així com que "Catalunya està pagant unes altes taxes a Madrid, només per rebre una petita inversió en infraestructures".

Per tot plegat, avisa els escocessos que si callen, "Madrid bloquejarà una futura candidatura escocessa per unir-se a la Unió Europea". I conclou el text posant damunt la taula que "durant dues dècades després de Franco, l'Estat espanyol seguia utilitzant esquadrons de la mort il·legals per assassinar nacionals bascos. I, fins avui, el Tribunal Constitucional espanyol discrimina la llengua catalana", mentre continua suspenent diferents lleis del Parlament.