Indignació pel caos a Renfe, Rodalies i Adif que es produeix diàriament a les línies de trens d'arreu de Catalunya.  En 284 dies del 2022, es va registrar alguna incidència greu, cosa que suposa 4 de cada 5 dies amb problemes en un o diversos punts de la xarxa. A més, va haver-hi un total de 17.667 trens de Rodalies afectats per retards. Per acabar-ho d'adobar, es van cancel·lar més de 2.000 trens. Això indigna a usuaris, que cada dia perden hores de vida amunt i avall amb els retards i problemes dels trens.  Per això, la sectorial de la Gent Gran de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha organitzat una campanya per denunciar l'espoli fiscal espanyol i la manca de funcionament de les xarxes ferroviàries, que en la seva majoria depenen del govern espanyol. Ho han fet repartint fullets a diverses estacions del país. Des de Sitges, fins a Reus. Des de l'R2 Sud, fins a l'R4. I és que, a més, reparteixen un còmic satíric en el qual descriuen amb dibuixos les condicions que s'han d'afrontar diàriament els usuaris de Rodalies, juntament amb dades. 

Per una banda, un dels fullets denuncia que l'espoli espanyol "resta a tothom". "Resta la teva qualitat de vida, el teu benestar social, el creixement del teu consum, un 9,6% de la riquesa dels catalans i la inversió en transport ferroviari", asseguren des de la Gent Gran de l'ANC, que posen sobre la taula que només amb la independència "ens en podem alliberar". Així mateix, l'ANC recorda el dèficit fiscal, i recorda com el 2021 els diners que no van ser retornats a Catalunya van ser de 21.982 milions d'euros, que equival a 60,22 milions d'euros al dia. 

Vinyetes per denunciar la situació de les línies ferroviàries

Alhora, subratllen que l'espoli impedeix a la Generalitat invertir al voltant de 800 milions d'euros anuals a Rodalies i posa sobre la taula que l'any 2022 hi va haver 284 dies amb incidències greus, amb un total de 17.677 trens de Rodalies i 3.933 de regionals afectats per retards. I es fan la pregunta: "T'imagines quin servei de qualitat tindríem sense l'espoli espanyol?". 

ANC Rodalies Renfe
 

D'altra banda, ofereixen un còmic que situen com a protagonistes els usuaris que cada dia han d'agafar el tren per anar a treballar o estudiar a Barcelona. Hi descriuen, amb vinyetes i diàlegs, situacions que es produeixen diàriament. Hores de cua per entrar als trens, hores d'espera, la situació d'antiguitat dels trens, que en molts casos es vagi a peu dret als trens, com s'arriba tard a la feina i a l'escola... i, finalment, posen la independència com a solució a aquestes problemàtiques. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!