Les eleccions generals han deixat un nou panorama polític a l'estat espanyol i a Catalunya. Però no només en les institucions, també a escala municipal. I és que les dades provisionals disponibles a partir de l'escrutini del 23J permeten veure en quins punts del territori es concentren els votants de cada partit. On hi ha més votants del PP o del PSOE? On hi ha més votants independentistes? Les respostes no són estables ni iguals en totes les eleccions, i aquest cop s'ha fet evident com els suports canvien en funció del panorama polític, però també del que s'elegeix en cada ocasió. Amb molt poques setmanes de diferència —de les eleccions municipals del 28 de maig a les eleccions generals del passat diumenge— els colors electorals del mapa han canviat completament. Sobretot en ciutats com Barcelona on el 28M la candidatura més votada va ser la de Xavier Trias i ara la victòria se l'ha endut el PSC. Si bé és cert que la clau de la votació varia —en les eleccions municipals es vota l'alcalde de la població i ara s'elegien els representants del Congrés—, hi ha canvis en l'electorat que si més no sorprenen. I fan evident que les preferències entre uns comicis i uns altres canvien, en funció del que està en joc i les prioritats que consideren els votants.

📍 Els resultats de les eleccions generals 2023 carrer a carrer: què han votat els teus veïns? | MAPA
 

🔍 CERCADOR | Resultats Eleccions Generals 2023 per municipis
 

Per il·lustrar aquest fenomen, ElNacional.cat ha elaborat un mapa dels barris de la ciutat de Barcelona que permet veure quines han sigut les forces més votades en cada barri en les eleccions generals del 23J i quines van ser les candidatures amb més suports les municipals del 28M. Fent clic als botons que encapçalen el mapa, podreu canviar d'un mapa a l'altre. I a través del cercador o fent clic al mapa, podreu veure les dades detallades de cada barri, amb el percentatge de vot vàlid que van obtenir les principals forces en totes dues eleccions:

En quins barris de Barcelona hi ha hagut més canvi de les eleccions municipals a les generals?

El partit més votat en les eleccions generals del 23J ha sigut diferent del que ho va ser el 28M en 34 dels 73 barris —el 46,6%. En els 39 restants, el partit més votat ha sigut el mateix. D'entre els barris on la força ha canviat, destaca per sobre de la resta Pedralbes, on ha passat de ser Trias x Barcelona amb el 39,9% dels vots vàlids en les municipals, al PP amb el 43,5% dels vots aquestes eleccions generals. D'entre tots els barris on hi ha hagut un canvi de forces, Pedralbes és on hi ha hagut el canvi més gran; els votants del PP en aquest barri han augmentat gairebé 21 punts percentuals entre unes eleccions i unes altres, del 22,7% al 42,7%. Una situació gairebé idèntica es repeteix en tres barris més de la part alta de la ciutat. A les Tres Torres, Sant Gervasi - la Bonanova i Sant Gervasi - Galvany. En tots tres la força més votada ha passat de ser Trias x Barcelona al PP, amb un creixement dels votants del PP de gairebé 20 punts. 

En altres llocs de la ciutat, s'han produït canvis en la força més votada de Trias al PSC. És el cas del Camp d'en Grassot i Gràcia Nova, i el Baix Guinardó, on els socialistes han crescut 15 punts en el percentatge de vots vàlids fins a situar-se com a la candidatura més votada.

🔍 CERCADOR | Resultats Eleccions Generals 2023 per municipis

🤝​ Pactòmetre Eleccions Generals 2023: quins partits poden formar govern?

També hi ha hagut canvi de forces a les esquerres. En barris com el Poble-sec i el Raval, la força més votada ha passat de ser la candidatura de Barcelona en Comú d'Ada Colau al PSC, que ha crescut 16 punts en el percentatge de votants en aquests barris.