Un cop constatat el fracàs del darrer esforç per evitar una segona jornada de vaga del Metro, la conselleria de Treball ha optat per ampliar els serveis mínims. La decisió ha estat presa directament per la consellera, Dolors Bassa, que en un cop de geni ha decretat noves mesures amb la intenció de suavitzar els efectes de la vaga, i ha superat així els dubtes d'altres membres del Govern i les reticències de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a un canvi que pogués encendre els ànims dels vaguistes.

Finalment, durant aquest dimecres els serveis mínims comportaran un 65% dels combois durant les hores punta; és a dir, entre les 6:30 i les 9:30 i entre les 16 i les 20. La resta de franges horàries estaran cobertes en un 45%. En l'anterior jornada de vaga, celebrada dilluns, eren del 50% i del 30%, respectivament.

La decisió s'ha pres per motius "seguretat i mobilitat", segons detalla el mateix departament, ja que durant la jornada de vaga de dilluns els usuaris habituals del Metro van fer servir altres transports "públics i privats de superfície", fet que va comportar una congestió important en alguns punts de la ciutat, que no permetia "garantir les mínimes condicions de seguretat d’evacuació de les persones en cas d’emergència", segons assegura el propi Govern.

A aquests motius també s'hi afegeix l'activació aquest dimarts al matí del protocol per contaminació atmosfèrica a l'àrea de Barcelona, que segons el Govern, és "un motiu més per incrementar aquests serveis mínims".

Les negociacions, en un "carreró sense sortida"

La presidenta de TMB i regidora de Mobilitat de l'Ajuntament, Mercedes Vidal, ha criticat que una part del comitè d'empresa estigui portant al seu entendre les negociacions a un carreró sense sortida. Després que ahir s'estigués negociant fins entrades les quatre de la matinada, les parts no van arribar a cap acord. Vidal ha recordat que l'oferta que s'ha fet és "una oferta de màxims", feta "amb responsabilitat per l'interès general", i ha advertit que no es poden assumir les demandes retributives del comitè "sense posar en perill altres qüestions com les tarifes o els impostos”.