La Generalitat preveu demanar prestats aquest any al Fons de Facilitat Financera (FFF) 8.071 milions d'euros. Ho ha dit a EFE el conseller d'Economia i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha precisat que d'aquesta quantitat 7.703 milions corresponen a venciments, 125 milions a liquidacions negatives i 243 milions se sol·liciten per cobrir el límit de dèficit autoritzat per al 2019, que és del 0,1 % del PIB català. La Generalitat volia tenir un límit de dèficit més flexible, el 0,3 %, però el veto del PP a aquesta via de dèficit ha deixat el límit autoritzat en el 0,1 % del PIB.

Després de deixar el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) i passar a finançar-se des del gener mitjançant el Fons de Facilitat Financera, el control estatal sobre les finances de la Generalitat serà més lax. "Com que s'ha complert l'objectiu de deute i dèficit, i amb el període mitjà de pagament a proveïdors, les mesures de control molt més estricte desapareixen", ha afirmat Aragonès, que ha afegit que la Generalitat ja no tindrà l'obligació de presentar un pla d'ajustament al Ministeri d'Hisenda.

Encara que Aragonès ha precisat que el FFF també és un fons que depèn de l'Estat, "és el pas previ que han seguit les comunitats que ja han començat a emetre [deute] en els mercats", com Madrid o Andalusia. "De fet, Andalusia es finança en part mitjançant el Fons de Facilitat Financera i en part amb emissions de deute", ha apuntat el conseller d'Economia.

"És important per a la Generalitat anar seguint aquest camí, perquè volem tornar a finançar-nos en els mercats i no acudir a l'administració de l'Estat", ha afirmat Aragonès, per a qui l'exministre Cristóbal Montoro va usar el FLA els últims anys "com un instrument de recentralització política".

A la pregunta de si la Generalitat podria tornar a finançar-se als mercats financers el 2020, ha respost que serà "tan aviat com es pugui i quan es donin les condicions", i ha afegit que "hi ha interès" pel deute de la Generalitat. Ara bé, Catalunya ha de tornar a emetre quan es donin les "condicions adequades", ha insistit.

El 73,2 % del deute de la Generalitat, el passiu de la qual suma 78.506 milions d'euros, ja està en mans de l'Estat, segons dades del Banc d'Espanya consultades per EFE. El setembre del 2018, les últimes dades disponibles, l'Estat posseïa 57.513 milions d'euros de deute de la Generalitat.

A la pregunta de si enguany s'hauria de començar a negociar amb l'Estat una reestructuració del deute de la Generalitat, Aragonès ha dit que aquesta qüestió "no és sobre la taula" del Ministeri d'Hisenda. "Entenem que aquesta negociació hauria d'anar precedida pel reconeixement de l'infrafinançament existent que ha comportat que algunes comunitats siguin les que hagin hagut d'endeutar-se més perquè han incorregut en dèficits més grans", ha afirmat Aragonès, per a qui "la necessitat d'acudir al FLA és una conseqüència de l'infrafinançament".