L'obertura de delegacions continuarà segons el calendari previst. Aquesta ha estat la resposta de la Conselleria d'Acció Exterior de la Generalitat al govern espanyol després que aquest anunciés que té intenció de recórrer la reobertura de sis delegacions exteriors que havien estat tancades per l'aplicació de l'article 155.

La conselleria liderada per Ernest Maragall acusa l'Estat de fer una "interpretació restrictiva del procediment" amb "poc contingut real" per "limitar la presència de Catalunya a Europa i al món". En aquest sentit, la Generalitat assegura que defensarà davant dels tribunals la seva actuació i també portarà aquest conflicte a la Comissió Bilateral amb l'Estat.

El govern s'ha defensat en un comunicat de les acusacions del Ministeri d'Afers Estrangers que, en el recurs, retreu a la Generalitat que informés amb només 24 hores d'antelació de la reobertura de les delegacions de Regne Unit i Irlanda, els Estats Units, Alemanya, Suïssa, Itàlia i França al govern espanyol. L'executiu espanyol denuncia que aquest poc marge de temps va fer impossible que pogués elaborar els informes sobre la idoneïtat de les delegacions establerts per llei.

El departament català assegura que va informar primer per escrit al Ministeri de la posada en marxa del procés per reobrir les sis delegacions perquè, si ho creia pertinent, pogués realitzar l'informe, que és prescriptiu i no vinculant. Maragall diu que també va recordar-ho a Borrell durant la seva reunió a Madrid el passat 23 de juliol.

En aquella trobada, fa justament un mes, el ministre d'Exteriors garantia "respecte institucional" per l'acció exterior de la Generalitat i fins i tot es va comprometre a donar-hi "suport" des de l'Estat amb la condició que l'activitat de les delegacions estigués "dins del marc legal vigent". 

Tres fases de reobertura

La conselleria està duent a terme una "primera fase d’urgència" del pla de desplegament de les delegacions del Govern que inclou la reobertura de les sis delegacions recorregudes pel govern espanyol. El passat mes de juliol el Govern va restituir els delegats al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén; a Alemanya, Marie Kapretz; a Itàlia, Luca Bellizzi i Manel Manonelles a Suïssa. Aquestes reobertures van sumar-se a la reactivació de la Delegació del Govern davant la Unió Europea amb el nomenament de Meritxell Serret com a delegada. 

El desplegament de les delegacions a l’exterior preveu una segona fase de "consolidació" i una tercera "d’expansió". Segons el Govern, la reactivació de les delegacions té intenció de "garantir la presència exterior de la Generalitat en aquests territoris i davant les instàncies multilaterals més significatives, amb l’objectiu de defensar-hi els interessos de Catalunya i afavorir la internacionalització de la seva economia, cultura i coneixement".