“Matar el llirisme”. Aquest és un dels objectius que tenen els de la Generació Primer d’Octubre, formada per estudiants d’entre 16 i 24 anys. En una conversa amb ElNacional.cat expliquen que les protestes contra la sentència del judici al procés anaven bé fins que els van demanar seure i que es traguessin els mocadors. “No cal cremar tots els contenidors, però sí fer accions contra les forces d’ocupació”. “El dissabte molts érem allà amb ulleres i mocadors per protestar, però se’ns va dir que no ens tapéssim la cara”. I detallen que el fet de tapar-se la cara està justificat perquè després venen les identificacions i posteriors detencions.

Ara bé, el fet de fer segudes en diferents punts del territori ha fet que alguns deixessin d’anar a les convocatòries. “Això del fairy ens va semblar una absurditat”. La intenció, segons recalquen, és la de fer “accions que entorpeixin la vida diària” i aglutinar un moviment que vagi més enllà dels partits. “S’està perdent un potencial massa important” i asseguren que cal “agafar l’esperit de l’1-O”.

“Som gent de pau, però no som imbècils"

Preguntats per si tenen por de la repressió policial, comenten que no. “La nostra teoria és que en dues o tres setmanes de confrontació es desenvoluparan estratègies de defensa".

barricadas urquinaona vaga general - Sergi Alcàzar

Mitjans de comunicació i partits relacionen les persones que opten per actuar amb la cara tapada amb la violència. “Som gent de pau, però no som imbècils. Violència és el que ens fan ells a nosaltres”. Des del col·lectiu asseguren que ho fan per protegir-se. “A l’aeroport la policia tenia moltes càmeres, estem segurs que ara vindran més detencions”.

La missió que tenen entre mans ara per ara és coordinar-se amb totes les organitzacions estudiantils i populars per donar veu a tots. “Hi ha molts companys que no se senten del tot representats pel Sindicat d’Estudiants”. “La metodologia no és sempre l’adequada, cal connectar amb tot el moviment estudiantil”. “S'han de vincular les reivindicacions estudiantils amb la independència, lligar la República catalana amb millors oportunitats per a tothom. Som la generació més ben preparada i la que pitjors perspectives de futur tindrà. Alguns compaginem dues feines amb la universitat. Estem farts de tot”.

Des de Generació Primer d’Octubre, però, insisteixen que no tenen cap contacte amb Tsunami Democràtic ni amb cap partit polític. “No tenim contactes, ni amb Primàries ni amb la CUP. Ni tampoc demanarem el vot per a partits que no han fet res durant tot aquest temps”. 

barricadas urquinaona vaga general - Sergi Alcàzar

"Hi ha un descontrol per part dels partits polítics”

Així, subratllen que “no se senten representats pels partits”. “Si volguessin diàleg de veritat, demanarien independència. No hi ha referèndum possible perquè la Constitució espanyola no ho contempla. No hi ha res a parlar. De què hem de xerrar? Del traspàs de Rodalies?”. D’aquesta manera, constaten que “el que va passar el dia 27-O i el que està passant ara és el mateix. Hi ha un descontrol per part dels partits polítics”.

“Torra és un senyor superat per la situació”. Subratllen que no hi ha hagut reacció del Govern després de conèixer-se la sentència. “No ha donat en cap moment una imatge de lideratge”.

D’aquesta manera, insisteixen que cal “fer accions contundents”. “La gent ja no compra el discurs de ‘som gent de pau’”, subratllen.