La portaveu de la Crida Nacional per la República Gemma Geis ha negat que el PDeCAT hagi de desaparèixer per sumar forces amb el nou moviment polític impulsat per Carles Puigdemont i ha recalcat que no es demana a ningú que "renunciï a res que porti a la motxilla".

En una entrevista amb Efe, Geis ha afirmat que sent "empatia" i entén que el PDeCAT necessiti un procés per adaptar-se a una organització política com la Crida, que és "excepcional". Geis ha sostingut que les adhesions al moviment són "individuals", pel que ha qüestionat que calgui un "encaix" entre partits, en referència a la decisió del PDeCAT d'organitzar una consulta a la seva militància perquè voti una futura proposta de relació amb la Crida.

La Crida s'inscriu al registre com a partit

Geis, redactora de la ponència organitzativa de la Crida Nacional per la República, que el passat 27 d'octubre va celebrar la seva convenció fundacional a Manresa (Bages), ha deixat clar que són una "organització política" amb vocació de "moviment transversal". Una altra cosa, ha puntualitzat, és que "jurídicament" s'hagi d'inscriure com a partit en el registre del ministeri de l'Interior, "un mer tràmit administratiu", ha dit, perquè la llei no està "preparada" perquè s'inscrigui com a moviment. 

carles puigdemont videoconferencia crida nacional manresa (bona qualitat) - Carles Palacio

Carles Palacio

En tot cas, ha destacat que serà "a partir" del congrés del 19 de gener quan els fundadors de la Crida podran determinar si es presenta com a partit a unes eleccions, per a la qual cosa és necessari figurar en el registre de partits del ministeri de l'Interior.

"Respecte" per ERC

Davant el rebuig d'ERC a sumar-se, Geis ha manifestat "respecte" per les seves decisions i ha assenyalat que la Crida continuarà amb el seu "camí" com una "proposta més" de l'independentisme i amb voluntat de buscar unitat estratègica amb la resta d'actors de l'espectre sobiranista.

Sí que ha qüestionat, en canvi, la definició de la Crida com "reorganització de l'espai posconvergent" que va plantejar el president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià. Sense voler "fer de jutge", Geis ha indicat que serà la ciutadania qui decidirà si realment és un espai transversal o no: "Amb més d'11.000 seguidors, una mica transversal ha de ser", ha tancat.