El pavelló Nou Congost de Manresa s'ha omplert de gom a gom aquest dissabte plujós i gris per assistir a la convenció amb què s'ha posat en marxa la Crida Nacional per la República que impulsa Carles Puigdemont en un nou intent d'apel·lar a la unitat de l'independentisme. I unitat ha estat el crit que més ha ressonat al pavelló, mentre a l'escenari es desgranaven els principis d'aquest moviment: la transversalitat i el compromís de desobediència pacífica, si el diàleg i la negociació no donen resultat.

Entre les intervencions, molts representants de JxCat i PDeCAT -sense el seu president, David Bonvehí-, però també d'ERC. De fet, un dels parlaments que ha provocat més expectació ha estat el de l'alcalde de Montblanc, Pep Andreu. També s'han enfilat a l'escenari rostres populars independents, així com els fills de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Quim Forn, presos a Lledoners. El moviment ja té 51.000 adherits i 9.500 fundadors. 

Aquest dissabte eren, però, unes 6.000 persones les que han desbordat el Nou Congost. Molts s'han hagut de resignar a ocupar una carpa instal·lada al costat per seguir un acte molt visual i dinàmic, amb actuacions musicals incloses, que ha començat amb un record als presos i exiliats, als quals s'han esmentat un a un mentre es projectaven les seves imatges, i ha acabat amb les intervencions dels presidents Carles Puigdemont i Quim Torra.

Desobediència pacífica

La consellera Elsa Artadi i el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell, s'han encarregat de llegir els principis fundacionals de la Crida. Han insistit que neix en una situació d'excepcionalitat i que es dissoldrà un cop s'hagi aconseguit l'objectiu de fer realitat la República. Han dit que es tracta d'un moviment pacífic i que no renuncien a cap via pacífica per aconseguir la independència, tot i que es prioritzarà el diàleg i la negociació.

"La nostra desobediència serà pacífica, persistent i programada", ha assegurat Mascarell, mentre Artadi apel·lava a continuar les mobilitzacions: "Cal assumir camins de desobediència pacífica i de protesta cívica".

Direcció

Els diputats de JxCat Gemma Geis i Toni Morral han explicat que els impulsors de la Crida són els presidents Carles Puigdemont i Quim Torra, juntament amb l'expresident de l'ANC empresonat a Lledoners, Jordi Sànchez.

La Crida celebrarà el seu congrés fundacional el 19 de gener i els seus òrgans de direcció s'estructuraran en una assemblea nacional -que integren els fundadors-, el consell de representants i el govern de la Crida.

Geis ha subratllat que es tracta d'una organització en forma de moviment polític per fer efectiva la República catalana -en cap moment s'ha parlat de si serà o no un partit-, mentre Morral n'ha destacat el caràcter pacífic. Igualment s'han subratllat la transversalitat i la unitat d'acció.

Jordi Peiró ha llegit un missatge de Jordi Sànchez. "L'acte d'avui és una prova més que l'Estat no se n'ha sortit. La carpeta de Catalunya està ben oberta i la darrera paraula encara està per escriure", ha assegurat.

Sànchez alerta de la rivalitat partidista

"S'equivocaven els qui pensaven que acotaríem el cap i seríem gossos mesells", ha advertit Sànchez, que ha admès que no es va fer tot bé després de l'1-O, però ha assegurat que la Crida comença amb la lliçó apresa. L'expresident de l'ANC ha situat com a enemic l'Estat espanyol i ha subratllat la voluntat de pluralitat.

El dirigent independentista ha admès que "si les coses no es van fer bé va ser per la desconfiança i la rivalitat partidista"; en contrast, ha emfasitzat que si es va poder fer l'1-O va ser gràcies a la unitat. Davant d'aquesta situació ha encoratjat a superar diferències polítiques i personals. "Els partits són necessaris, imprescindibles, però la situació excepcional que vivim ens obliga a transcendir els partits", ha dit Sánchez.

Ha advertit que probablement les peticions de presó de la fiscalia sumaran centenars d'anys i ha reclamat respondre-hi amb civisme i no-violència. "Mantingueu si us plau la dignitat, jo i els que som a la presó la mantindrem", ha acabat.

ERC i exPSC

Les intervencions han començat amb l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, l'economista Xavier Sala-Martín, el professor Ramón Cotarelo i un ventall ampli de representants polítics amb voluntat de transversalitat. Entre els qui han passat per l'escenari hi havia l'exconsellera del PSC Marina Geli, l'activista Santi Vilanova, l'alcalde de Montblanc, el republicà Pep Andreu, i l'exdiputada d'ERC Maria Àngels Cabasés; l'alcalde del Port de la Selva i president de l'AMI, Josep Maria Cervera; el de Valls i portaveu de JxCat, Albert Batet; l'alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny; els fills dels presos Oriol Sànchez, Laura Turull, Elisabet Forn... Tots ells han protagonitzat intervencions molt breus en què explicaven les raons per les quals s'han fet de la Crida.