Una reunió d’urgència de Pedro Sánchez i Gabriel Rufián va permetre ahir resoldre la crisi provocada per l’ajornament de la mesa de negociació entre governs fins després de les eleccions a Catalunya. Avui, un cop superada la crisi, el líder d’ERC a Madrid ha explicat que l’origen de tot plegat va ser que la Moncloa va fer un "mal diagnòstic" i ha recordat que “és de primer de política que si no es compleixen els acords, és complicat seguir endavant”.

Rufián, en una entrevista a la Cadena SER, ha posat en valor el fet que es reconduís la situació i ha circumscrit la decisió d’ajornar la mesa a un error de diagnòstic en considerar que amb la convocatòria d’eleccions ja no hi ha un interlocutor. En aquest punt ha deixat clar que no hi ha eleccions convocades i que aquestes es podrien celebrar fins i tot a la tardor, de manera que no hi havia cap sentit per ajornar la trobada.

Vet als pressupostos

Preguntat sobre si a la reunió amb el president espanyol havia amenaçat amb vetar els pressupostos, el líder del republicans a Madrid ha insistit en la necessitat de complir els pactes.  "No vull que la gent es quedi amb la idea que vaig amenaçar. Simplement vam recordar la importància d’aquest espai de resolució política”.

El líder d’ERC a Madrid ha assegurat que les diferències entre la seva formació i JxCat no han de ser un escull per a la constitució de la mesa negociadora perquè per davant de tot hi ha la voluntat de negociar. No ha volgut, però, posar un termini per a la constitució de la mesa, qüestió que s’ha d’abordar passada la reunió de Pedro Sánchez i el president Quim Torra la setmana que ve.