Després de la seva expulsió del Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián ha dit en una entrevista a RAC1: "A mi m'han expulsat per estar dempeus quan hi havia altres diputats del PSOE, PP i Cs dempeus".

Rufián ha negat que cap diputat d'ERC hagi escopit a Josep Borrell: "És rotundament fals" i ha afegit que "tothom sap que és un mentider i que dirà el que calgui per tapar el que ha passat avui".

"No admetrem que ens diguin colpistes", ha assegurat. "Cada vegada que ens ho diguin, aturarem el ple i els direm feixistes. És kafkià que a un diputat d'ERC li diguin feixista", ha comentat en declaracions a l'emissora. "El senyor Josep Borrell no és ministre, és hooligan i militant de Societat Civil Catalana. I mentirà tot el que faci falta. I avui jurarà i perjurarà que l'han escopit. I és mentida".

"Em recorda molt quan una diputada del PP em va dir que li havia picat l'ullet. Era mentida i ningú ho va publicar. Avui tampoc ningú publicarà que és mentida". "En Joan Capdevila (acusat ara de ser ell qui ha escopit al ministre) és un gentleman; tothom sap que és incapaç d'escopir. No el coneix perquè no és mai al Congrés".

Tardà: "Exigirem al ministre Borrell que rectifiqui"

El grup parlamentari d’ERC ha comparegut en ple aquest dimecres davant la premsa al Congrés dels Diputats per negar “rotundament” que cap dels seus membres hagi escopit al ministre d’Exteriors. El portaveu de la formació, Joan Tardà, ha afirmat que la denúncia del ministre d’Exteriors, que s’ha queixat a la presidenta del Congrés de la suposada escopinada, no s’ajusta a la realitat. “És fals i ho sap”, ha dit Tardà, que ha demanat als serveis de vídeo del Congrés que posin a disposició de la premsa les imatges. “Exigirem al ministre Borrell que rectifiqui”, ha afirmat Tardà.

Tardà ha parlat en nom del grup, també quan els periodistes han demanat directament explicacions al diputat Jordi Salvador, que segons alguns mitjans és el suposat autor de l'escopinada, malgrat que les imatges que ha distribuït fins ara el Congrés dels Diputats no permeten apreciar que Salvador o cap altre membre d’ERC escupi al ministre d’Exteriors en cap moment. “Nego rotundament que cap diputat d’ERC hagi escopit” i “demano que es difonguin les imatges” perquè “és molt lamentable que se’ns pugui acusar” d’aquest fet sense proves, ha dit.

El portaveu d’ERC ha llegit en primera instància un comunicat on s’ha reafirmat en l’estratègia de qualificar de “feixistes” els portaveus de Cs i del PP que anomenin “colpistes” als diputats d’ERC. “No es pot acusar un partit democràtic de colpista”, ha afirmat Tardà, que ha recordat que fer-ho implica “banalitzar” el dolor de milers de persones que han patit els efectes dels cops d’Estat. Segons Tardà, ERC actua en aquesta direcció després de “mesos suportant insults”. “Ens estem defensant”, ha sentenciat. 

En aquest sentit, ha demanat “empara” a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i ha afirmat que ERC “es fa seves” les paraules que aquesta ha pronunciat després de l’incident, quan ha demanat posar punt final a l’intercanvi d’insults a la cambra. “Aquesta escalada de tensió no pot continuar”, ha dit Tardà, perquè entorpeix el normal desenvolupament de les tasques del Congrés dels Diputats.