La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha expulsat Gabriel Rufián del ple per una enganxada amb el ministre Josep Borrell. Amb el diputat d'ERC han marxat tots els membres del seu grup i altres diputats.

El diputat d’ERC ha aprofitat una pregunta al ministre sobre política exterior per encarar-se a Borrell. “Fa temps que li vull dir això: vostè és el ministre més indigne de la història de la democràcia espanyola, i els ha hagut d’indignes. Vostè no és un ministre, vostè és un hooligan, un militant de Societat Civil Catalana. Vostè és una vergonya pel seu grup parlamentari perquè és una organització d’extrema dreta”.

El diputat d’ERC ha aprofitat una pregunta al ministre sobre política exterior per encarar-se a Borrell. En primer lloc Rufián ha recordat, com ja va fer Tardà ahir, que cada cop que se'ls digui colpistes, ells respondran feixistes, cosa que Borrell no ha entés o ha fet veure que no havia sentit bé. "Em diu racista?", ha dit.

“Fa temps que li vull dir això: vostè és el ministre més indigne de la història de la democràcia espanyola, i els ha hagut d’indignes. Vostè no és un ministre, vostè és un hooligan, un militant de Societat Civil Catalana. Vostè és una vergonya pel seu grup parlamentari perquè és una organització d’extrema dreta”. En aquest punt ha demanat que dimiteixi.

Aquestes paraules han estat rebudes amb crits dels escons socialistes, moment en què Rufián en to irònic els ha demanat calma. “Calma, calma, semblen de Ciutadans”.

Vergonya

El diputat republicà ha afirmat que li deu fer vergonya a Borrell de competir en política exterior amb el govern català quan el ministeri té un pressupost immensament superior. I ha recordat Raül Romeva.

També ha considerat una vergonya que es mofés d’Oriol Junqueras en un míting del PSC “mentre es podria en una presó madrilenya” .

Borrell no s’ha quedat curt en la seva resposta al republicà, a qui ha acusat de només ser capaç de llençar “serradures i fems” en lloc d’intercanviar “arguments sòlids”, resposta que ha estat rebuda amb grans aplaudiments pels escons socialistes.

Expulsió i escopinada

Ha estat en aquest moment que la presidenta de la Cambra, Ana Pastor, ha cridat l’atenció en diverses ocasions a Rufián, que estava dret replicant Borrell. Pastor ha advertit el diputat d’ERC que l’expulsaria i finalment ho ha fet. Rufián i els seus companys del grup han començat a deixar els escons.

Quan Rufián ha passat per davant de Borrell han tingut un intercanvi de paraules.

Borrell, en recuperar la paraula, ha afirmat que el Congrés “era la casa de la paraula" i ha denunciat que li han llançat una escopinada, senyalant el diputat Joan Capdevila.