Reunió al més alt nivell de la cúpula d'ERC. Des de quarts de set de la tarda, els màxims dirigents del partit es troben reunits en una sala del Parlament. Encapçalats pel vicepresident, Pere Aragonès, i la secretària general del partit, Marta Rovira, que intervé per videoconferència des de Ginebra, a la trobada hi participen els consellers republicans, els membres de l'executiva, liderada per Sergi Sabrià i Marta Vilalta, el president de la Cambra catalana, Roger Torrent, i els diputats al Congrés, encapçalats pel portaveu, Gabriel Rufián, que també intervenen telemàticament, així com Ernest Maragall, cap d'ERC a l'ajuntament de Barcelona. També compten amb el posicionament del president del partit, d'Oriol Junqueras, empresonat a Lledoners, amb qui un assessor seu ha pogut conversar aquest migdia. 

Sobre la taula, una decisió complexa. Què fer si finalment PSOE i Podemos, no arriben a un acord. Segons ha pogut saber ElNacional.cat una de les opcions que contempla ERC és abstenir-se com a gest simbòlic, per adreçar a Madrid un missatge de mà estesa al diàleg. La qüestió és que si els de Pablo Iglesias no canvien de l'abstenció de dimarts passat a un 'sí', la posició dels 14 diputats d'ERC deixaria de ser determinant, perquè els vots contraris (PP-Cs-VOX-JxCat-CC-Na) sumarien més en qualsevol cas.

Per tant, a partir d'aquí, la pregunta que mira de respondre portes endins la direcció d'ERC és si valdria la pena assumir el desgast que dins del flanc independentista podria representar optar per aquesta via. Hores d'ara, segons confirmen a aquest diari fonts presents a la trobada, que encara durava pels volts de les deu de la nit, totes les opcions continuen obertes. 

Dimarts, els de Junqueras van votar que 'no' a la primera ronda de votacions de la investidura de Pedro Sánchez, com Junts per Catalunya. A diferència dels seus socis de Govern, però, durant el debat, Gabriel Rufián va mostrar-se molt més conciliador, una actitud que va agrair el propi Sánchez. El cap de files dels republicans al Congrés va acusar el candidat a la presidència i secretari general del PSOE d'irresponsable però va convidar-lo a rectificar perquè la negociació encara podia salvar-se. Des del principi, els republicans han condicionat el seu posicionament a una entesa dels socialistes amb Podemos i han deixat clar que si hi ha acord no bloquejaran la investidura. 

En aquesta difícil equació, cal tenir també en compte que ERC té un acord d'unitat d'acció al Congrés amb EH Bildu. I els independentistes bascos ja van abstenir-se a la votació de dimarts.