Els diputats d'ERC i EH Bildu s'abstindran a la segona votació d'investidura d'aquest dijous. Així ho han anunciat els seus portaveus al Congrés, Gabriel Rufián Mertxe Aizpurua, aquest dijous al matí, amb les negociacions entre el PSOE i Unides Podem totalment bloquejades. Els dirigents independentistes han assegurat que “obren una finestra d’oportunitat perquè les esquerres espanyoles puguin fer les coses d’una altra manera”. Ara l’únic obstacle per a la investidura és l’entesa entre els dos socis potencials. "Quatre hores, queden quatre hores", han avisat. Han fet la seva proposta per desbloquejar.

Un nou element de pressió des de l’independentisme català i basc. Aquest dimecres al vespre, un cop evidenciat el nou trencament entre Sánchez i Iglesias, Gabriel Rufián ja es va posar en contacte amb Pablo Iglesias, José Luis Ábalos i Alberto Garzón per demanar-los responsabilitat. Aquest dijous al matí ho ha tornat a fer amb Ábalos i Garzón, però no pas amb Iglesias, que segons ha dit no li ha agafat el telèfon.

“Anunciem una abstenció passi el que passi”, ha aclarit el dirigent republicà, que ha avisat que un fracàs “significarà la mort política del senyor Iglesias i del senyor Sánchez”. No només s’ha quedat aquí, sínó que ha fet dues propostes. La primera, que Pedro Sánchez assumeixi que va ser un “error” vetar Pablo Iglesias i que aixequi aquest veto. I la segona, que Pablo Iglesias “entengui que quatre ministeris després de quatre anys és un èxit extraordinari”, i li ha demanat “que ho accepti”.

“Tenim quatre hores. Són quatre hores en les quals nosaltres exigim per responsabilitat davant aquesta oportunitat històrica”, ha assegurat el portaveu d’ERC al Congrés. I ha posat l’exemple de Catalunya, on el govern de coalició “han comportat enormes contradiccions però també enormes victòries”. Ha exigit a l’esquerra espanyola “que faci el mateix”, perquè “si no, Vox, Ciutadans i el PP ens passaran per sobre”. I ha reiterat que deixar-ho per setembre també és un error: “Aquesta tardor no serà un bon moment per fer política per ningú”.

La portaveu d’EH Bildu, Mertxe Aizpurua, ha defensat que “el que no volem per a Euskal Herria no ho volem per a l’Estat espanyol”. Ha reclamat l’entesa que “suposi un fre a les aspiracions de la dreta i l’extrema dreta”.